Toch vaak sprake van reuma bij chronische rugklachten

Thema's

Thema's

Toch vaak sprake van reuma bij chronische rugklachten

Jaarlijks melden zich meer dan honderdduizend mensen tussen de 18 en 45 jaar bij de huisarts met lage rugklachten. Lonneke van Hoeven, arts-onderzoeker van het Erasmus MC, deed onderzoek en concludeerde dat bij 16 procent van deze groep de klachten worden veroorzaakt door een reumatische aandoening.
 
Axiale spondyloartritis
Bij deze patiënten bleken de klachten veroorzaakt te worden door axiale spondyloartritis, een verzamelnaam voor reumatische rugaandoeningen met een ontsteking in de lage onderrug (in het sacro-iliacale gewricht). Tot voor kort was deze aandoening in een vroeg stadium lastig vast te stellen, maar aan de hand van een MRI-scan is de aandoening tegenwoordig 7 tot 10 jaar eerder zichtbaar dan op een röntgenfoto.
 
Goede behandeling
Ook een goede behandeling is nu tijdig mogelijk. Met behulp van oefentherapie, ontstekingsremmende pijnstillers en eventueel biologicals kunnen patiënten weer pijnvrij en normaal functioneren. Om het voor huisartsen makkelijker te maken om de klachten te beoordelen heeft Van Hoeven een vragenlijst met vier vragen opgesteld. Als twee van deze vragen met “ja” worden beantwoord dan kan de huisarts de patiënt het beste direct doorverwijzen naar de reumatoloog, zodat er snel gestart kan worden met een gerichte behandeling.
 
Werkt u als paramedicus en wilt u uw kennis en vaardigheden op het gebied van reuma actualiseren? Dan heeft Pro Education  de volgende cursussen voor u op het programma staan: Onderzoek en Behandeling van Reumatoïde Artritis,  Reumatische Aandoeningen en Diëtetiek en Graded Activity.
 
Bron: Zorgkrant

Thema's

Thema's