Werken heeft positieve invloed op herstel lagerugpijn

Thema's

Thema's

Werken heeft positieve invloed op herstel lagerugpijn

Mensen die aan het werk blijven en een partner hebben, hebben een grotere kans op herstel van chronische lagerugpijn. Dit blijkt uit het onderzoek van promovenda Karin Verkerk van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.
 
De participanten in het onderzoek waren 1.760 mensen met aspecifieke chronische lagerugpijn, die geen baat hadden gehad bij eerdere behandelingen. Ze kregen twee maanden lang een intensieve therapie bij revalidatiecentrum Spine & Joint Centre, met fysieke training, praktische adviezen, voorlichting en gedragstherapie. Dit laatste kan helpen als mensen door doemdenken hun genezingsproces in de weg staan. Verkerk heeft in het onderzoek gekeken naar het beloop van de pijn, of iemand van deze pijn kan herstellen en welke factoren een rol spelen bij het herstel. Enkele uren blijven werken bleek een gunstige invloed te hebben op het herstelproces. Ook een gesprekspartner thuis bleek een positieve invloed te hebben. Hierbij hoeft het overigens niet om een liefdespartner te gaan, maar het moet wel een volwassen persoon zijn. De helft van de onderzoeksgroep had vijf maanden na de start van het onderzoek veel minder klachten of was zelfs volledig hersteld. Nog eens zeven maanden later was 60% hersteld.
 
Opleidingen en cursussen fysiotherapie en oefentherapie bij Pro Education
Als fysiotherapeut of oefentherapeut behandelt u onder meer mensen met rugklachten. Wilt u zich verdiepen in de specifieke rugklachten en behandelmethoden? Dan is een opleiding of cursus fysiotherapie of oefentherapie van Pro Education mogelijk interessant voor u!
 
Bron: Erasmus MC

Thema's

Thema's