18 november Wereld COPD-dag

Thema's

Thema's

18 november Wereld COPD-dag

Op 18 november is het weer Wereld COPD-dag. Er wordt dan wereldwijd extra aandacht besteed aan deze chronische longaandoening, zo ook in Nederland. Verschillende ziekenhuizen openen hun deuren voor COPD-patiënten, naasten en geïnteresseerden.
 
Moeite met dagelijkse dingen
COPD heeft een behoorlijke impact op het leven van patiënten. Doordat ze moeite hebben met ademhalen, hebben ze ook moeite met de dagelijkse dingen zoals traplopen of fietsen. De aandoening wordt voornamelijk door roken veroorzaakt, maar ook chemische stoffen, luchtvervuiling of erfelijke factoren kunnen ervoor zorgen dat iemand COPD krijgt.
 
COPD in Nederland
In Nederland hebben naar schatting 300.000 mensen COPD zonder dat ze dat weten van zichzelf. Een longfunctietest kan uitsluitsel bieden. Niet roken, voldoende beweging, gezond eten en voldoende frisse lucht zorgen ervoor dat longen gezonder blijven en COPD zich minder ernstig ontwikkelt.
 
Werkt u als logopedist, fysiotherapeut of diëtist met COPD-patiënten en wilt u leren hoe u uw behandeling zo goed mogelijk op deze doelgroep kunt afstemmen? Bekijk dan eens het aanbod van Pro Education, met cursussen als:

Bron: Medicalfacts

Thema's

Thema's