Docenten krijgen vaak last van hun stembanden

Thema's

Thema's

Docenten krijgen vaak last van hun stembanden

Meer dan de helft van de docenten in het basis- en voortgezet onderwijs krijgt last van de stembanden. Dat wordt vooral veroorzaakt door stress. In 20 procent van de gevallen blijft de docent 3 tot 7 dagen ziek thuis. Dat blijkt uit de bevindingen van Piet Kooijman, logopedist van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.
 
De keel-, neus- en oorafdeling van het ziekenhuis werd opvallend druk bezocht door leraren met haperende stembanden. Daar zaten veel jonge leerkrachten tussen. Voor Kooijman was dat de aanleiding om nader onderzoek te plegen.

Oorzaak: stress
Daaruit is gebleken dat relatief veel leraren met stembandproblemen kampen. De oorzaak moet volgens de logopedist niet worden gezocht in stembelasting, maar in stress en werkdruk.

Met zijn conclusie wil Kooijman een signaal afgeven. Toekomstige leerkrachten moeten volgens hem al tijdens hun opleiding leren hoe ze het beste hun stem kunnen gebruiken. Daarnaast pleit hij voor meer aandacht voor het hanteren van stress en werkdruk.

Cursussen en opleidingen Pro Education
Bent u logopedist en wilt u mensen met stemproblemen goed kunnen behandelen? Of wilt u logopedist worden? Pro Education biedt diverse cursussen en opleidingen, zoals de cursus Logopedie en Ademtherapie en de opleidingen HBO Logopedie – 1 jaar en HBO Toegepaste Logopedie.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Thema's

Thema's