Ellen Ricke

Over Pro Education

Belangrijk dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen


Ik vind het heel belangrijk dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en daar toch wel een regierol in vervullen. Voor de een gaat dat makkelijker dan voor de ander. De omgeving speelt daarin een heel belangrijke rol. Als je iets moet doen voor je gezondheid vraagt dat vaak een gedragsverandering. Dat is voor veel mensen heel lastig. Vaak lukt het tijdelijk, maar het is de uitdaging om een nieuwe leefstijl vol te houden.

Mensen moeten bij zo’n gedragsverandering wel worden ondersteund. Steun van familie en vrienden is heel belangrijk om het vol te houden. Als therapeut kun je iemand niet zijn hele leven blijven begeleiden, dus is het heel belangrijk om familie en vrienden erbij te betrekken. Technologie kan mensen ook helpen, denk bijvoorbeeld aan stappentellers of apps.

Regie over je eigen gezondheid betekent voor mij dat mensen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzes daarin. Als je diabetes hebt kun je daar veel aan doen door je leefstijl aan te passen. Maar dat kost veel moeite en waarom zou je al die moeite doen als het al wordt opgelost met een pilletje?

Ellen Ricke - Fysiotherapeut en senior adviseur gezondheidsbevordering.

Over Pro Education