Marije Bolt

Over Pro Education

"Zorg voor aandacht voor betekenisvol handelen in de laatste levensfase"


Mijn specialisme is Parkinson, spierziekten, oncologie en terminale aandoeningen. Ik kom vaak bij mensen thuis in de laatste levensfase. Ouderen willen meestal het liefst thuis overlijden. Dan wordt er vaak een beroep gedaan op een ergotherapeut voor zowel de cliënt als de mantelzorger.

Veel ergotherapeuten gaan dan aan de slag met het verbeteren van comfort en vergeten een gesprek te voeren over welke activiteiten bijdragen aan de kwaliteit van leven. Hier moeten we veel meer aandacht voor hebben. De focus moet op betekenisvol handelen liggen! En of iemand thuis kan overlijden hangt ook af van of de mantelzorger het volhoudt, want die is vaak ook al op leeftijd. 

Hoe een oudere omgaat met deze laatste fase van het leven, vind ik fascinerend.

Je moet je als therapeut bewust van zijn dat ze al een heel leven achter de rug hebben en de situatie in de context daarvan plaatsen. Veel ouderen zien deze fase als onderdeel van hun leven en willen daar zo goed mogelijk mee omgaan. Maar soms heb ik cliënten die, ook al zijn ze al op hoge leeftijd, hun ziekte helemaal niet accepteren en er heel boos om zijn.
 
Marije Bolt - Ergotherapeut en docent voor de cursus Ergotherapie Thuis bij Cliënten in de Laatste Levensfase bij Pro Education.

Over Pro Education