Oncologie en Diëtetiek in de Eerste Lijn

Een passend voedingsadvies voor elke oncologische patiënt

Oncologie en Diëtetiek in de Eerste Lijn

Een passend voedingsadvies voor elke oncologische patiënt

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

1 dag

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

03-11-2021

Meer informatie

Download brochure

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

1 dag

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

03-11-2021

Meer informatie

Download brochure
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De verwachting is dat het aantal cliënten waarbij kanker wordt geconstateerd de komende jaren flink zal toenemen. Daarom wordt medische kennis vanuit oncologisch perspectief steeds meer gewenst van diëtisten in de eerste lijn. Wil je in korte tijd over deze kennis beschikken? In deze praktijkgerichte 1-daagse cursus krijg je zicht op verschillende oncologische aandoeningen en leer je hoe je oncologische patiënten een passend voedingsadvies kunt geven. Let op! Voor deze cursus is het nodig dat je in bezit bent of toegang hebt tot het Handboek voeding bij kanker (2017).

Resultaat

  • Je hebt kennis over incidentie, prevalentie en sterftecijfers bij kanker
  • Je hebt kennis over de oorzaken en indeling van ondervoeding bij kanker
  • Je kunt voor een oncologische patiënt een specifieke behandeling formuleren
  • Je kent de meest voorkomende voedingsgerelateerde klachten bij een oncologische patiënt
  • Je kent de tumorspecifieke dieetbehandeling bij slokdarm-, dikke darm-, long- en borstkanker
  • Je kunt voedingsadviezen geven aan een oncologische patiënt en omgeving bij (voedings)problemen in de palliatieve fase

Doelgroep

Deze cursus is voor diëtisten die werken met oncologische patiënten in de eerste lijn.

Aanpak

In deze cursus leer je hoe je oncologische patiënten (en eventueel hun naasten) begeleidt en behandelt. Je krijgt kennis aangereikt door middel van actuele literatuur en richtlijnen. Je zult je de leerstof snel eigen maken door de heldere uitleg van docenten die beschikken over ruime ervaring in het vakgebied. Ook oefen je met casuïstiek en krijg je de gelegenheid eigen praktijkervaringen in te brengen. De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 19 uur, waarvan 6,5 contacturen en 12,5 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 8, het maximum 16.

Professionals

Deze cursus wordt gegeven door Roelien Middelveld. Roelien is al meer dan 30 jaar werkzaam als diëtist in het ziekenhuis. Haar speciale belangstelling ligt bij oncologie. Niet alleen vanuit professionele interesse, omdat zij in het ziekenhuis veel met oncologiepatiënten werkt, maar ook door haar persoonlijke ervaring met haar dochter die op 9-jarige leeftijd kanker kreeg en recent darmkanker heeft gehad. Zij draagt graag haar kennis over de behandeling van oncologiepatiënten over aan diëtisten in de eerste lijn.

Klassikaal

Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning.

Oncologie en Diëtetiek in de Eerste Lijn

Een passend voedingsadvies voor elke oncologische patiënt

Opleidingsniveau

Cursus Nascholing

Duur

1 dag

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag

1e startdatum

03-11-2021

Meer informatie

Download brochure