Thema's

Thema's

Fysiotherapie bij een chronische aandoening, hoe zit dat?

Fysiotherapie en oefentherapie zijn waardevolle behandelmethoden voor mensen met chronische aandoeningen. De mate van vergoeding voor deze therapieën hangt echter af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type aandoening en de aanvullende zorgverzekering. Laten we eens dieper ingaan op hoe het zit met fysiotherapie bij chronische aandoeningen, gebaseerd op informatie van de Rijksoverheid.
 

Vergoeding voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar krijgen maximaal de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Bij bepaalde chronische aandoeningen kunnen alle behandelingen worden vergoed. Deze aandoeningen staan vermeld in Bijlage 1 van de Zorgverzekeringswet, ook bekend als de 'chronische lijst'. Raadpleeg deze lijst of vraag je zorgverzekeraar, fysiotherapeut of oefentherapeut om te bepalen of je aandoening in aanmerking komt.
 

Vergoeding voor 18 jaar en ouder

Voor volwassenen met een chronische aandoening geldt dat fysiotherapie en oefentherapie vanaf de 21e behandeling worden vergoed. De eerste 20 behandelingen zijn voor eigen rekening. Houd er rekening mee dat niet alle chronische aandoeningen op de 'chronische lijst' staan. Raadpleeg deze lijst of overleg met je zorgverzekeraar, fysiotherapeut of oefentherapeut om je vergoedingsmogelijkheden te bespreken.
 

Specifieke therapieën en aandoeningen

Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie wordt tot 9 behandelingen vergoed. Gesuperviseerde oefentherapie, onder toezicht van een therapeut, is beschikbaar voor specifieke aandoeningen zoals artrose, claudicatio intermittens en COPD. Deze behandelingen worden vergoed binnen de basisverzekering, maar het aantal behandelingen kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening.
 

Aanvullende verzekering en contracten

Een aanvullende zorgverzekering kan extra behandelingen dekken. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering voor details en vraag je zorgverzekeraar of een eigen bijdrage vereist is. Het is ook belangrijk om te controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met je gekozen fysiotherapeut of oefentherapeut, om volledige vergoeding te garanderen.
 

Geen verwijsbrief nodig

Een positief aspect is dat je geen verwijsbrief van je huisarts nodig hebt voor een bezoek aan de fysiotherapeut of oefentherapeut. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen om direct de benodigde zorg te ontvangen.
 

Prijzen en overzicht chronische aandoeningen

Er zijn geen vaste prijzen voor fysiotherapie en oefentherapie, maar therapeuten moeten hun tarieven duidelijk zichtbaar maken. Voor een overzicht van chronische aandoeningen die in aanmerking komen voor vergoeding, kun je kijken naar de lijst van je fysiotherapeut of naar de specifieke lijst van je zorgverzekeraar. Een paar links naar het overzicht van chronische aandoeningen waar je een vergoeding voor krijgt – bij een paar van de grootste zorgverzekeraars – staan hieronder:


In samenspraak met jouw zorgverzekeraar, fysiotherapeut en oefentherapeut kun je de beste aanpak vinden voor je specifieke situatie, zodat je de benodigde zorg krijgt bij een chronische aandoening.

Als je graag verder wilt lezen over dit onderwerp dan raden we de gastblog van Yurrian Bikker aan over comorbiditeiten en chronische aandoeningen. Om zelf meer kennis en vaardigheden op te doen als fysiotherapeut op het gebied van chronische aandoeningen kun je kijken bij:

Thema's

Thema's