Voorkomen is beter dan genezen 

Thema's

Thema's

Voorkomen is beter dan genezen 

Het is maandagochtend, door de deur van mijn praktijk steken twee lange veren gevolgd door een steek en een cape; het is prins carnaval.

Mijn naam is Anouk Demos en ik help mensen om stemproblemen te voorkomen dan wel te genezen. Binnen mijn werkzaamheden als logopedist zie ik veel verschillende cliënten. Als cliënten bij mij komen is er sprake van een klacht, een hulpvraag. Maar wat nu als we deze hulpvraag voor kunnen zijn? 

Preventie is mijns inziens de basis van een goede gezondheidszorg. Dankzij preventieve zorg wordt gezondheid bevorderd en beschermd. Preventieve zorg kan vroegtijdige complicaties opsporen. Ik als Brabantse kijk uit naar 11 februari aanstaande, want dan gaat het carnavalsfeest los. Voor velen het feest van het jaar! Vier dagen lang hossen, zingen, springen, maar vaak een aanslag op de stem. De periode na carnaval zie ik relatief meer aanmeldingen in de praktijk wegens stemproblemen (heesheid/schorheid, zere keel) die tijdens de carnaval zijn begonnen en niet meer weggaan.

Het evenwicht tussen stembelasting en stembelastbaarheid is in disbalans. Er wordt in een korte periode teveel gevraagd van de stem, waardoor verschillende stemklachten ontstaan. Het voorkomen van stemproblemen is mijn doel. Het is dus van belang om goed voorbereid te gaan feesten. Hier een aantal tips: Playback i.p.v. hard meezingen met de nieuwste carnavalskraker, ga uit de buurt van de luidspreker staan tijdens een gesprek, houd de spreekstem laag en forceer niet in de hoogte, bevochtig de stem niet alleen met alcohol, maar drink voldoende water om de stem in conditie te houden. Eet gevarieerd en gezond en pak voldoende rustmomenten. 

Mocht het dan zo zijn dat na al dat feesten de stem, krakerig, hees, schor of wegvallende momenten heeft, aarzel dan niet en kom net als prins carnaval naar de logopedist om met behulp van verschillende stem- en ademoefeningen de balans weer terug te krijgen. Alaaf! 
 

Anouk Demos – stemlogopedist & zangcoach

Anouk studeerde aan het conservatorium van Rotterdam (musical) en is naast haar werk als logopedist werkzaam als dirigent en zangcoach bij haar eigen zangschool. Omdat Anouk zelf zangeres is, kan zij haar ervaringen delen en veel voorbeelden uit de praktijk geven. Ze beschikt over de ervaring om logopedisten de juiste technieken aan te reiken om efficiënter te werken aan logopedische hulpvragen rondom de zangstem.

Thema's

Thema's