Thema's

Thema's

Empowerment voor cliënten met oplossingsgericht coachen in de zorg

In de zorg draait alles om het verbeteren van de kwaliteit van leven van onze cliënten. Maar hoe bereiken we dit op een effectieve en duurzame manier? Het antwoord kan liggen in oplossingsgericht coachen, een benadering die niet alleen de problemen van cliënten aanpakt, maar vooral focust op hun kracht en vermogen om oplossingen te vinden. 
 

Wat is oplossingsgericht coachen?

In tegenstelling tot traditionele benaderingen, die vaak diep graven in de oorzaken van problemen, richt oplossingsgericht coachen zich op wat al goed gaat. Deze cursus leert professionals in de zorg hoe ze cliënten kunnen ondersteunen bij het vinden van oplossingen vanuit hun eigen kracht. Het draait om het stellen van de juiste vragen, het ontdekken van positieve uitzonderingen en het stimuleren van zelfredzaamheid. 
 

Hoe werkt het in de praktijk?

Een van de krachten van deze cursus is de directe toepasbaarheid in de praktijk. Door casuïstiek uit je eigen werkomgeving te gebruiken en te oefenen met diverse cliëntenprofielen, kun je de aangeleerde vaardigheden meteen inzetten. Rollenspelen met medecursisten bieden een veilige omgeving om te experimenteren en te leren van elkaars ervaringen. 
  

Kernprincipes

Een van de kernprincipes van oplossingsgericht coachen is het stellen van kleine, haalbare en positieve doelen. Hierbij wordt minimale aandacht besteed aan het probleem zelf en de oorzaken ervan, en wordt de focus verlegd naar het ontdekken van mogelijke oplossingen. De cliënt staat centraal als expert van zijn eigen leven, terwijl de therapeut fungeert als coach die de cliënt begeleidt bij het identificeren en versterken van wat al goed gaat. 
 

Technieken

Oplossingsgericht coachen maakt gebruik van verschillende technieken, waarvan de bekendste de ‘wondervraag’ is. Je vraagt de cliënt zich voor te stellen dat er ‘s nachts een wonder heeft plaatsgevonden dat het probleem waarvoor de cliënt naar therapie kwam, heeft opgelost. Vervolgens wordt de cliënt gevraagd welke concrete zaken hij de volgende ochtend zou opmerken als dit wonder werkelijkheid zou zijn geworden. 
 
Een andere techniek die kan worden toegepast is de schaalvraag, een behandelaar vraagt de cliënt de huidige situatie uit te drukken in een getal van 1 tot 10. Een schaalvraag stelt cliënt en therapeut tegelijkertijd in staat om de situatie van de cliënt te beoordelen, hun huidige afstand tot het doel te identificeren, plus wat nodig is om hun huidige niveau van vooruitgang te behouden en vooruit te gaan. 
 

Onderzoek

Oplossingsgericht coachen is een evidence-based benadering. Er zijn bijna 150 gerandomiseerde klinische onderzoeken uitgevoerd op het gebied van Solution-Focused Therapy met verschillende controlegroepen in verschillende klinische settingen in meerdere landen, waarbij bijna allemaal positieve voordelen werden aangetoond. Er zijn ook acht meta-analyses uitgevoerd over een reeks onderzoeken naar uitkomsten met een algehele effectgrootte variërend van klein tot groot, voor kinderen, adolescenten en volwassenen, voor problemen zoals depressie, stress, angst, gedragsproblemen, opvoeding en psychosociale en interpersoonlijke problemen (Kim et al., 2010; 2019). 
  

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is specifiek ontwikkeld voor paramedici en andere zorgprofessionals die hun cliënten op een oplossingsgerichte manier willen coachen. De onderwerpen die worden behandeld, variëren van het creëren van een oplossingsgerichte sfeer tot het ontdekken van de hulpbronnen van de cliënt en het toepassen van positieve gesprekstechnieken zoals schaalvragen en het geven van complimenten. 
 

Oplossingsgericht coachen biedt een krachtig alternatief voor traditionele benaderingen in de zorg. Door de focus te verleggen naar de successen en krachten van cliënten, kunnen professionals in de zorg hen effectief ondersteunen bij het vinden van duurzame oplossingen voor hun uitdagingen. Met deze cursus kunnen zorgprofessionals hun vaardigheden aanscherpen en een nog grotere impact hebben op het leven van hun cliënten. 

 

Wil je meer weten over deze cursus en hoe ook jij een verschil kunt maken in de zorg door oplossingsgericht coachen? Op de cursuspagina kun je de brochure downloaden, de planning bekijken en je inschrijven: 

Thema's

Thema's