Hanneke Muijen

Over Pro Education

“Ik wilde mijn kennis ook overdragen aan anderen”


Nadat ik in 2012 mijn Master ‘Fysiotherapie bij mensen met chronische ziekten’ had afgerond, merkte ik dat ik niet meer alleen in de praktijk wilde werken, maar dat ik ook kennis over wilde dragen aan anderen, zeker op het gebied van chronische aandoeningen en de ontwikkelingen daarin. Daarom ben ik bij Pro Education aan de slag gegaan als docent.

In mijn praktijk zie ik veel patiënten met reuma of Parkinson. Deze patiënten zijn ondanks hun aandoening vaak toch gemotiveerd om te bewegen. Ze weten alleen niet op welke manier dit verantwoord kan. Daarom kijk je niet alleen naar de aangedane gewrichten, maar ook naar de gehele gezondheid en het welzijn van de persoon. 

Bij patiënten met de ziekte van Parkinson is het een uitdaging om de juiste dosis medicatie in combinatie met de juiste vorm van beweging te vinden. Fysiotherapeuten schrijven geen medicatie voor, maar omdat wij de patiënt wekelijks zien hebben we een belangrijke rol in het monitoren van de gezondheidstoestand. 

Veilige sfeer is belangrijk

Tijdens mijn lessen vertel ik veel over de praktijk, en voeg vaak ook filmpjes toe van mijn eigen patiënten. Zo komt de soms taaie lesstof wat tot leven. Het is heerlijk om niet alleen lesstof uit de boeken over te dragen, maar om ook veel praktijkervaringen met de cursisten te delen. Ik vind het ook belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt in mijn lessen. Als er een veilige sfeer is, kan er volgens mij veel meer kennis gedeeld worden en ik ben er zeker van dat studenten/cursisten veel van elkaar kunnen leren.

Wat ik mooi vind aan de studenten van Pro Education is dat ze ieder met hun eigen rugzak aan ervaring aansluiten. Zo ontstaat er meestal een divers gezelschap uit allerlei sectoren. Dit maakt de lessen dynamisch.

Oefengroepje is een aanrader

Ik merk dat studenten, die oefengroepjes met elkaar vormen, zich sneller ontwikkelen in praktische vaardigheden dan studenten die hun kennis alleen uit de boeken halen. Het aansluiten bij of opzetten van zo’n oefengroepje is dus echt een aanrader!

Over Pro Education