Janet Murris

Over Pro Education

“Het gaat erom hoe je de boodschap brengt”

“Naast mijn eigen diëtistenpraktijk en trainingsbedrijf geef ik al sinds 2010 les voor Pro Education. Josephine Hofsté, de directeur van Pro Education, vroeg of ik een training wilde verzorgen. In het begin nog diëtetiek en later Motivational Interviewing en Shared Decision Making. Ik vond het een fijn bedrijf waar van alles mogelijk was. Toen het in het grote NCOI werd opgenomen en het nog steeds een eigen gezicht hield, ben ik gebleven.”

“Met mijn eigen trainingsbedrijf doe ik veel incompanytrainingen in gesprekstechnieken. Maar in de cursussen van Pro Education tref ik weer een ander breder publiek. Het is leuk dat daar allemaal mensen uit verschillende disciplines bij elkaar zitten.”
 

Massa vakkennis

“Ik ben al 37 jaar diëtist en 25 jaar gesprekstrainer. Ik werkte in het AMC als diëtist en ik had een massa aan vakkennis, maar eigenlijk gaat het erom hoe je de boodschap brengt. Uiteindelijk hangt het van jouw vaardigheid in gesprekstechnieken af hoe iemand met de boodschap aan de gang gaat. En ik merkte heel vaak dat de boodschap zo gebracht werd dat mensen daardoor al in de weerstand schoten en niet de dingen gingen doen die ze achteraf wel hadden willen doen. Gedragsverandering kan worden beïnvloed door de manier waarop de hulpverlener het gesprek aangaat.”

“Daarom ging ik me oriënteren op allerlei soorten gesprekstechnieken en uiteindelijk vond ik Motivational Interviewing het meest natuurlijke en passend, ook bij paramedici en medici. Het is een makkelijke, fijne gesprekstechniek die goed bij me past.”
 

Practice what you preach

“In mijn lessen en trainingen pas ik het zelf ook toe: ‘practice what you preach’. Ik begin met verbinding en aansluiting vinden. Samen met de groep kijken wat die wil, zoekt en al weet. Er niet van uitgaan dat ze niets weten. Ik weet ook niet alles, zij weten ook veel. Ik werk ook altijd met een acteur om mensen de gelegenheid te geven om de vaardigheden die ze er voor zichzelf uitpikken ook meteen te oefenen.”

“De cursisten van Pro Education kiezen bewust voor deze cursus. Het zijn altijd mensen die graag iets leren. Ze komen van heinde en verre, dus je weet dat ze graag komen. En ze kiezen bewust voor Pro Education omdat daar kwaliteit zit en alles goed geregeld is zoals de accreditatiepunten, een mooie locatie en een lekkere lunch. Er staan altijd goede, gekwalificeerde docenten en trainers voor de groep.”
 

Vitaliteit in eigen hand

“Ik ben in de diëtetiek natuurlijk veel met vitaliteit bezig: gezond eten, gezond leven, gezond bewegen. Voorkomen is beter dan genezen en we proberen mensen tot een gezondere leefstijl te bewegen. Het is alleen jammer dat de verzekeraars nog steeds de preventie niet betalen. Daarnaast is gezonde voeding vaak veel duurder dan ongezonde voeding.”

Over Pro Education