Aantal overledenen door dementie en COPD gestegen

Thema's

Thema's

Aantal overledenen door dementie en COPD gestegen

In 2015 stierven 11 procent meer mensen aan dementie en 20 procent meer mensen aan de longaandoening COPD dan in 2014. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal overleden vorig jaar ruim 147.000 mensen. Dat zijn er 8.000 meer dan in 2014. Van deze stijging komt 33 procent voor rekening van dementie en COPD.
 
Dementie
Ook overleden er meer mensen aan hartfalen, longontsteking en aan de gevolgen van een val. Na dementie zijn achtereenvolgens longkanker en een beroerte het vaakst de doodsoorzaak. Bij mannen is longkanker doodsoorzaak nummer 1 en bij vrouwen is dat dementie.
 
Aan kanker overleden vorig jaar 44.000 mensen. Dat is 30 procent van alle overledenen. Bijna 40.000 mensen overleden in 2015 aan hart- en vaatziekten. Dat komt neer op 27 procent van alle sterfgevallen vorig jaar.
 
Oudere mensen
Negen van de tien mensen die in Nederland overlijden, zijn ouder dan 60 jaar. Vóór hun zestigste overlijden de meeste mensen aan longkanker, zelfdoding en borstkanker. Bij mensen tussen de 60 en 75 jaar is de doodsoorzaak vooral longkanker, COPD of dikkedarmkanker. Bij oudere mensen waren dementie, beroerte en hartfalen de belangrijkste oorzaken van overlijden.
 
Werkt u als fysiotherapeut, logopedist of diëtist met cliënten die COPD hebben en wilt u meer weten over deze aandoening? Dan is een van deze opleidingen zeker iets voor u:
Cursus Onderzoek en Behandeling van Cliënten met COPD en Astma
Cursus Logopedie bij COPD
Cursus COPD en Diëtetiek
 
Bron: CBS

Thema's

Thema's