Nieuwe methode voor ademhalingsoefeningen

Thema's

Thema's

Nieuwe methode voor ademhalingsoefeningen

Kinderen en volwassenen die bijvoorbeeld een spierziekte of een andere chronische aandoening hebben, moeten vaak ademhalingsoefeningen doen. Hiermee onderhouden zij hun ademhalingsconditie. Het resultaat van deze oefeningen kan meestal niet direct zichtbaar gemeten worden en vooral kinderen vinden deze oefeningen daarom vaak niet leuk om te doen. Revalidatiecentrum Rijndam in Rotterdam heeft hier een oplossing voor gevonden. Zij hebben een product ontwikkeld waarmee ademhalingsoefeningen in spelvorm worden aangeboden.

Groovtube
Om ademhalingsoefeningen leuker te maken is de Groovtube ontwikkeld. Dit is een apparaat dat kan worden aangesloten op een iPad. De hardware bestaat uit een invoerapparaat, een interface, verbindingskabels en diverse mondstukken. Het apparaat kan worden vastgehouden of op een statief worden geplaatst. Op de iPad kunnen vervolgens vier verschillende apps vanuit de App Store worden geïnstalleerd: Groovtube, Fairhammer, Billiardbreath en Breath Music. Deze apps zorgen spelenderwijs voor diverse oefeningen op meerdere niveaus. Hierdoor kan er worden gewerkt aan de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren. Het apparaat registreert en analyseert de ademhalingspatronen. Dit laatste is vooral voor therapeuten van groot belang.
Het apparaat kan gemakkelijk thuis worden gebruikt. Binnen de revalidatie wordt het apparaat gebruikt door logopedisten, ademhalings-, fysio-, en ergotherapeuten ter ondersteuning van ademhalingsoefeningen. Door te blazen en in te ademen via het mondstuk, kan de ademhaling worden getraind. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt de lichamelijke conditie te onderhouden. Door het trainen kan de uitademing worden verlengd. Dit heeft een gunstig effect op het spreken.
 
Revalidatiecentrum Rijndam
Het afgelopen halfjaar heeft het Revalidatiecentrum het apparaat uitvoerig getest. De reacties van de zorgprofessionals zijn positief. “Ik heb met nog geen ander middel een jong kind zover gekregen dat het de uitademing echt significant langer aanhoudt”, aldus logopedist Maaike Elderhorst. Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut en bedenker van de Groovtube vult aan: “Door de beeldende feedback van de ademhaling is het trainingselement groot. Het spelelement verhoogt de inzet. De beloning volgt direct op de inspanning, dit versterkt de motivatie.”
 
Meer leren over ademhalingsoefeningen?
Bent u een zorgprofessional en wilt u meer leren over ademhalingsoefeningen? Volg dan een van onze cursussen! Bijvoorbeeld Logopedie en Ademtherapie, Hyperventilatie: Ontspanningsoefeningen en Ademtechniek of Adem-, Bewustwordings- en Ontspanningsoefeningen (ABO) Bersma/Van der Mee.
 
Bron: Zorg- en Ziekenhuiskrant

Thema's

Thema's