Logopedie; goed voor hart en bloedvaten!

Thema's

Thema's

Logopedie; goed voor hart en bloedvaten!

In een tijd waarin we alles dienen te verantwoorden met evidentie, lijkt deze titel volledig uit de lucht gegrepen. Er zullen weinig mensen zijn, die bij hartklachten hun huisarts om een verwijzing naar de logopedist komen vragen. Ook bij hoge bloeddruk is dat hoogst onwaarschijnlijk.
 
Zelfs bij longklachten blijkt het niet voor de hand te liggen en zal ook de huisarts niet altijd aan de inzet van een logopedist denken. Dat is minimaal jammer, want de logopedist is bij uitstek kundig in het gebruik van adem, al dan niet in combinatie met stem, spreken of slikken.

Bij een onderzoek naar de invloed van kortademigheid, bleek dat de ondervraagden nooit eerder waren benaderd door andere (para-)medici over eventuele problemen met het ademen tijdens het spreken (Yarkosky, et al. 2006).

Bijzonder, want of je nu wel of niet longklachten hebt, praten doen wij allen veel. Het (on)vermogen tot communiceren heeft een grote invloed op onze kwaliteit van leven: communicatie gaat ons aan het hart, de wens ons te uiten zit ons in het bloed!

Wellicht zou u, als logopedist, zich geen raad weten wanneer een cliënt u om behandeling van zijn hart- en vaatproblemen zou vragen. Hopelijk waagt u zich er niet aan; de kans om evidentie te vinden, lijkt gering.
 
Maar wat als zich een cliënt met longproblemen bij u meldt? Voelt u zich dan voldoende toegerust om een evidence-based behandeling te starten? Bent u op de hoogte van de rol van de logopedist binnen de multidisciplinaire kaders? Zo ja, fantastisch! U bent een boegbeeld voor ons vak!

Zo niet, geen man overboord. Pro Education biedt diverse trainingen om u in no-time weer helemaal bij te scholen. Variërend van specialistische cursussen waarin u de details van het werken met mensen met COPD kunt leren, tot brede scholingen die u een generalistische basis bieden.
 
Soms blijkt er onverwachte evidentie voor iets te bestaan. Wellicht kan ik daardoor toch een luchtige verantwoording geven voor de titel van dit stuk. Er blijkt al heel lang evidentie te zijn voor het positieve effect van ademtherapie bij hartrevalidatie…(o.a. van Dixhoorn, 1997)!

De evidence-based logopedisten en diens cliënten kunnen weer opgelucht ademhalen.
Logopedie blijkt goed voor longen, en voor hart- en bloedvaten!
 
Marjolein Neefjes is logopedist

Relevante cursussen:

Thema's

Thema's