Marianne van Velzen

Over Pro Education

“Kun je in een stacaravan ook liggen?”


Tijdens mijn trainingen wil ik mensen van een andere kant naar zaken laten kijken. Dat levert niet alleen nieuwe inzichten op, het zorgt er ook voor dat zaken weer in beweging komen. Het is prachtig als ik dat tijdens mijn autismetrainingen zie gebeuren. Ouders, docenten en/of paramedici zie ik zich dan echt verplaatsen in het kind en de (jong)volwassene met autisme.
 
Ik ben jaarlijks vrijwilliger bij vakantiereizen voor mensen met autisme. Iets wat mij veel energie oplevert (en kost), waar ik erg van leer en ook ontzettend van geniet. Hun gevoel voor humor en letterlijke woordinterpretaties geven mij vaak een hele nieuwe kijk. Toen een jongen zei: “Waarom doe je gestampte muisjes op je brood, dat is toch hartstikke smerig!” kon ik hem alleen maar lachend gelijk geven. Een ander vroeg op de heenreis een keer bezorgd of we die avond in de stacaravan ook wel konden liggen. We hebben het de rest van de vakantie toen een ‘sta-ligcaravan’ genoemd.
 
Mijn visie is: kijk verder dan alleen 'het autisme’. Een mens is een mens en nooit alleen iemand met autisme. Iedereen is anders.
 
Marianne van Velzen - Multidisciplinair trainer, coach, mediator en docent voor de cursus Inleven in AutismeBelevingsCircuit en Brainblocks bij Pro Education.

Over Pro Education