Tieneke Koopman

Over Pro Education

Je bent geen spraakjuf meer, maar meer een coach


Ik ben opgegroeid met een opa en oma in huis en met een grote familie waar alle ouderdomsziekten wel voorbijkwamen. Dat zorgde ervoor dat ik daar altijd al in geïnteresseerd ben geweest. Als je met jongere mensen werkt, ben je meestal bezig met bevorderen van ontwikkeling. Bij ouderen is de focus revalideren en compenseren.

Ouderen hebben al een enorme rugzak met levenservaring en dan staat ineens hun leven op zijn kop, vaak veroorzaakt door een neurologisch defect of trauma. Ze moeten dus leren hoe ze het beste met hun probleem om kunnen gaan. Daar zit een hele psychologie achter en het is heel mooi als je hen daarbij kunt helpen. Daardoor verandert ook je rol. Als pas afgestudeerde was ik echt een spraakjuf, maar nu ben ik veel meer een coach. Dat merk ik ook bij de opleidingen van Pro Education. Kennis wordt niet meer kant en klaar aangeboden. Studenten moeten steeds meer zelf onderzoeken, competentiegericht. Gesprekstechnieken worden steeds belangrijker.
 
Tieneke Koopman - Logopedist en docent/examinator voor HBO Bachelor LogopedieLogopedie bij COPDCommunicatie en Ouderen met Dementie bij Pro Education.

Over Pro Education