HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Zaterdag en Dag

1e startdatum

07-04-2020

Meer informatie

Download brochure

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Zaterdag en Dag

1e startdatum

07-04-2020

Meer informatie

Download brochure
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maakt u mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt u op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Onze ervaren topdocenten uit het werkveld zullen u tijdens de gehele opleiding begeleiden en ondersteunen. De opleiding is sterk praktijkgericht en volledig afgestemd op volwassen studenten.

Resultaat

  • Je beschikt over specialistische kennis op het gebied van voeding en diëtetiek en weet met verantwoord en deskundig advies en begeleiding anderen te stimuleren en motiveren bij een gezondere leefstijl
  • Na succesvolle afronding ontvang je het officieel erkende Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Subsidie

Uw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie Subsidieregeling Praktijkleren voor meer informatie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze opleiding is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie.

Erkende kwaliteit

Deze Bacheloropleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner Hogeschool NCOI. Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-opleidingen worden gesteld. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Doelgroep

U heeft interesse in voeding en gezondheid en wilt u ontwikkelen tot HBO Bachelor. Met deze opleiding kunt u zich ontwikkelen tot voedings- of gewichtsconsulent. Ook kunt u aan de slag bij de voedingsdienst in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

U kunt deze HBO Bachelor volgen als u in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Indien u niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kunt u ook instromen met een 21+ toets. Zie Toelichting HBO Bachelor voor meer informatie.

Aanpak

De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volgt u meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden. Om succesvol te zijn in de praktijk dient u namelijk niet alleen te beschikken over vakkennis, maar zijn juist ook praktische vaardigheden van belang.

U werkt, afhankelijk van uw studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houdt u focus. Dat werkt prettig en is heel overzichtelijk. U kunt kiezen uit meerdere studievarianten. Studeert u 's avonds, dan volgt u wekelijks een bijeenkomst van 3 uur. Als u de dagstudie volgt, heeft u om de week 2 bijeenkomsten die samen 1 dag duren. Ook kunt u kiezen (delen van) de opleiding online te volgen.

Per fase werkt u vervolgens aan een eindopdracht en een portfolio. U sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht en een portfolio.

Tijdens uw gehele studie heeft u een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar u tijdens uw opleiding tegenaan loopt.

Voor werkenden

Dankzij onze aanpak kunt u uw werk en opleiding optimaal combineren. Onder begeleiding van ervaren docenten gaat u aan de slag met opdrachten en cases uit de praktijk. Dankzij hun kennis van zaken kunnen de docenten u goed helpen bij problemen en vraagstukken die u tijdens uw opleiding tegenkomt. Daardoor is de leerstof praktisch en direct toepasbaar in uw eigen praktijk. Om nog meer te oefenen kunt u veel praktijkopdrachten in uw eigen werk uitvoeren.

Stage

U loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat u ervaring kunt opdoen in het vakgebied. U kunt uw stage combineren met het afstuderen, maar u kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.

Professionals

In elke opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de professionals. De programma’s worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn en ruime werkervaring hebben. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied. Daarnaast vervullen zij een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien zij u van tips, interessante oefeningen en links.

Bekijk hoe je voordelig kunt studeren met financiering

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In de eerste fase legt u de basis voor uw studie HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek. Wat u in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor u het meteen in uw werk kunt toepassen. De tweede fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. In de derde fase kiest u een keuzeprogramma over een onderwerp dat u interesseert en bereikt u het gewenste HBO Bachelorniveau. In de afstudeerfase komt alles wat u in de opleiding geleerd heeft samen. In deze fase heeft u veel 1-op-1 contact met uw docenten. Zij adviseren u, waardoor u het portfolio en de afstudeeropdracht goed kunt afsluiten.

Programma 240 EC

De Bacheloropleiding bestaat uit 240 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 3 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaal je 60 EC. Elke fase bestaat uit modules waarin steeds een onderwerp centraal staat.

Fase 1

  • Voedingsleer 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Vitamines en mineralen
    • Koolhydraten, vetten en eiwitten
    • Energiebalans
    • Vocht en alcohol
    • Voeding en vertering
    • Voedingspatronen
    • Dagelijkse behoeften en risico’s
  • Anatomie en fysiologie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
    • Stofwisseling
    • Moleculen, cellen en hun functies
    • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
    • Spierstelsel en zenuwstelsel
    • Zintuigen, hormonen en het bloed
    • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel
  • Productkennis en voedselveiligheid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Levensmiddelenleer
    • Voedselveiligheid
    • Sensoriek
    • Voedselbereiding
    • Receptenleer
    • Productetiketten en Warenwet
    • Marketing
  • Diëtistisch consult 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Basis van een diëtistisch consult
    • Dietistische en voedingsanamnese
    • Coaching
    • Gesprekstechnieken
    • Ontwikkelingspsychologie
    • Gedragsverandering
    • E-health
    • International Classification of Functioning
  • Gezondheidsbevordering en preventie 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Gezondheid en gedrag
    • Lage gezondheidsvaardigheden
    • Therapietrouw (compliance)
    • Interventieontwikkeling en voorlichting
    • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
    • Gesprekstechnieken
    • Evidence-based practice
  • Reflectieve professional 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Evidence-based practice in de paramedische praktijk
    • PICO
    • Klinisch redeneren
    • Methodisch handelen
    • Zoekstrategieën
  • Eindopdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 2

  • Pathologie in de eerste lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Metabool syndroom
    • Diabetes mellitus
    • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
    • Longziekten
    • Voedselovergevoeligheid
    • Ondervoeding
  • Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Oncologie
    • Nierziekten
    • Comorbiditeit
    • Infectieziekten
    • Neurologische aandoeningen
    • Bariatrische chirurgie
  • Behandelen en begeleiden 12 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Dietistische diagnose
    • Behandelplan
    • Klinisch redeneren
    • Ethische dilemma's
    • Shared decision making
    • Multidisciplinaire aanpak
    • Methodisch handelen
  • Advies en beleid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Voedingsindustrie
    • Foodservice
    • Instellingen
    • Beleidsorganisaties
    • Industrie
    • Voedingscentrum
  • Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Het effect van communicatietechnieken
    • Communiceren met cliënten
    • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
    • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
    • Goed zorgverlenerschap
    • Financiën en therapeutisch handelen
    • Grenzen verkennen en bewaken
  • Multidisciplinair innoveren 4 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Critically appraised topic (CAT)
    • Innovatie in de paramedische zorg
    • Multidisciplinair handelen
    • Toepassen in de praktijk
  • Eindopdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

  • Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek 24 EC
    • Ouderenzorg
    • Sport en Voeding
    • Ondernemerschap
    • Coach Kinderobesitas
    • Kernprogramma Zorgmanagement
    • Sport en Beweging
  • Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
    • Eetstoornissen
    • Psychofarmaca en voeding
    • Neurologische aandoeningen
  • Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • De ondernemende paramedicus
    • Trends en ontwikkelingen in de zorg
    • Value-based healthcare en populatiegerichte zorg
    • Projectgericht samenwerken
    • Financiële en juridische kaders
    • Kwaliteitszorg
    • Ethiek en moreel beraad
    • Professionaliteit en integriteit
    • Multidisciplinaire samenwerking
  • Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Patiëntgericht onderzoek (N=1 onderzoek)
    • Adviseren op basis van onderzoek
    • Presenteren van resultaten
    • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen
  • Eindopdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Afstudeerfase

  • Praktijkprogramma 30 EC
  • Afstudeeropdracht 30 EC

Afstuderen

De afstudeerfase bestaat uit 2 delen. Tijdens uw hele Bacheloropleiding werkt u aan onderdelen die u in uw portfolio samenbrengt. Daarnaast werkt u aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee u uw opleiding afrondt.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als u alles met succes heeft afgerond, ontvangt u het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’ van onze businesspartner NCOI. U mag dan de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. U ontvangt van NCOI een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt. Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering
Kosten tot 01 augustus 2020

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Dossiervorming
€ 200,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 8.490,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 2.000,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 2.760,-
Studiekosten: Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding
€ 1.980,-
Studiekosten: Afstuderen
€ 1.790,-
Studiekosten: Diplomering
€ 500,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 1.366,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 19.101,-
Kosten vanaf 01 augustus 2020

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Dossiervorming
€ 200,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 8.990,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 2.000,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 2.990,-
Studiekosten: Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding
€ 1.980,-
Studiekosten: Afstuderen
€ 1.790,-
Studiekosten: Diplomering
€ 500,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 1.366,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 19.831,-

De kosten voor dossiervorming kunnen niet in termijnen worden voldaan. Deze worden opgenomen in de eerste termijn van de factuur.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 - 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Avond, Zaterdag en Dag

1e startdatum

07-04-2020

Meer informatie

Download brochure