HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag, Zaterdag en Avond

1e startdatum

05-10-2020

Meer informatie

Download brochure

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag, Zaterdag en Avond

1e startdatum

05-10-2020

Meer informatie

Download brochure
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maak je mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt je op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner NCOI.

Erkende kwaliteit

Deze Bacheloropleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner NCOI. Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-opleidingen worden gesteld. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Erkende kwaliteit

Deze Bacheloropleiding wordt verzorgd door Pro Education. Het curriculum staat onder toezicht van een onafhankelijke werkveldcommissie en is volledig ontworpen vanuit de kwaliteitseisen die aan HBO-opleidingen worden gesteld. De opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie­organisatie (NVAO).

Resultaat

  • Je beschikt over specialistische kennis op het gebied van voeding en diëtetiek en weet met verantwoord en deskundig advies en begeleiding anderen te stimuleren en motiveren bij een gezondere leefstijl
  • Na succesvolle afronding ontvang je het officieel erkende Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Doelgroep

Je hebt interesse in voeding en gezondheid en wilt je ontwikkelen tot HBO Bachelor. Je kunt je met deze opleiding ontwikkelen tot voedings- of gewichtsconsulent. Ook kun je aan de slag bij de voedingsdienst in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

Aanpak

De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden. Om succesvol te zijn in de praktijk dien je namelijk niet alleen te beschikken over vakkennis, maar zijn juist ook praktische vaardigheden van belang.

Je werkt, afhankelijk van je studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houd je focus. Dat werkt prettig en is heel overzichtelijk. Je kunt kiezen uit meerdere studievarianten. Studeer je 's avonds, dan volg je wekelijks een bijeenkomst van 3 uur. Als je de dagstudie volgt, heb je om de week 2 bijeenkomsten die samen 1 dag duren. Ook kun je kiezen (delen van) de opleiding online te volgen.

Per fase werk je vervolgens aan een integrale opdracht en een praktijkprogramma waarin je de concrete toepassing van de opleiding verwerkt in een portfolio. Je sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.

Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.

Flexibel studeren

Deze opleiding is opgezet op basis van leeruitkomsten. Dat betekent dat je werkt aan concrete resultaten die je bereikt door het volgen van modules of via je werk. Het biedt je extra flexibiliteit. Je kunt in deze flexibele opleiding grotendeels zelf bepalen waar, wanneer en hoe je leert. Je hebt hiermee zelf de regie over je eigen studie, waardoor je een goede balans vindt tussen werk, studie en privé. Deze opleiding is volledig gebaseerd op wat je als afgestudeerd manager in de zorg moet kennen, kunnen en begrijpen. De leeruitkomsten zijn afgeleid uit de dagelijkse praktijk en zullen daarmee voor jou herkenbaar zijn binnen je eigen organisatie.

Na inschrijving krijg je een intake-assessment. Hierin wordt gekeken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en of je bepaalde leeruitkomsten op je werkplek kunt aantonen. Samen met je persoonlijke studiecoach bepaal je vervolgens welke leeractiviteiten je inzet. Op basis van je persoonlijke situatie wordt zo een leerroute vastgelegd die het beste aansluit op je behoefte.

Stage

Je loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt deze HBO Bachelor volgen als je in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Indien je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je ook instromen met een 21+ toets. Zie Toelichting HBO Bachelor voor meer informatie.

Professionals

In elke opleiding is de professional van cruciaal belang. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de professionals. De programma’s worden uitsluitend verzorgd door professionals die zelf in de praktijk actief zijn en ruime werkervaring hebben. Zij zijn op de hoogte van de laatste inzichten in het vakgebied. Daarnaast vervullen zij een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien zij je van tips, interessante oefeningen en links.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze opleiding is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie.

Subsidie

Je werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie Subsidieregeling Praktijkleren voor meer informatie.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Bekijk hoe je voordelig kunt studeren met financiering

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In de eerste fase leg je de basis voor je studie HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek. Wat je in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen. De tweede fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. In de derde fase kies je een keuzeprogramma over een onderwerp dat je interesseert en bereik je het gewenste HBO Bachelorniveau. In de afstudeerfase komt alles wat je in de opleiding geleerd hebt samen. In deze fase heb je veel 1-op-1 contact met je docenten. Zij adviseren je, waardoor je het portfolio en de afstudeeropdracht goed kunt afsluiten.

Afstuderen

De afstudeerfase bestaat uit 2 delen. Tijdens je hele Bacheloropleiding werk je aan onderdelen die je in je portfolio samenbrengt. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee je je opleiding afrondt.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’ van onze businesspartner NCOI. Je behaalt met deze opleiding de officiële graad Bachelor of Science (BSc). Dit is een internationaal erkende titel die je mag gebruiken als je de opleiding met succes hebt afgerond.

Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. Je ontvangt een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt. Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Programma 240 EC

Fase 1

  • Voedingsleer 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Vitamines en mineralen
    • Koolhydraten, vetten en eiwitten
    • Energiebalans
    • Vocht en alcohol
    • Voeding en vertering
    • Voedingspatronen
    • Dagelijkse behoeften en risico’s
  • Anatomie en fysiologie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
    • Stofwisseling
    • Moleculen, cellen en hun functies
    • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
    • Spierstelsel en zenuwstelsel
    • Zintuigen, hormonen en het bloed
    • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel
  • Productkennis en voedselveiligheid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Levensmiddelenleer
    • Voedselveiligheid
    • Sensoriek
    • Voedselbereiding
    • Receptenleer
    • Productetiketten en Warenwet
    • Marketing
  • Diëtistisch consult 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Basis van een diëtistisch consult
    • Dietistische en voedingsanamnese
    • Coaching
    • Gesprekstechnieken
    • Ontwikkelingspsychologie
    • Gedragsverandering
    • E-health
    • International Classification of Functioning
  • Gezondheidsbevordering en preventie 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Gezondheid en gedrag
    • Lage gezondheidsvaardigheden
    • Therapietrouw (compliance)
    • Interventieontwikkeling en voorlichting
    • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
    • Gesprekstechnieken
    • Evidence-based practice
  • Reflectieve professional 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Evidence-based practice in de paramedische praktijk
    • PICO
    • Klinisch redeneren
    • Methodisch handelen
    • Zoekstrategieën
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 2

  • Pathologie in de eerste lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Metabool syndroom
    • Diabetes mellitus
    • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
    • Longziekten
    • Voedselovergevoeligheid
    • Ondervoeding
  • Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Oncologie
    • Nierziekten
    • Comorbiditeit
    • Infectieziekten
    • Neurologische aandoeningen
    • Bariatrische chirurgie
  • Behandelen en begeleiden 12 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Dietistische diagnose
    • Behandelplan
    • Klinisch redeneren
    • Ethische dilemma's
    • Shared decision making
    • Multidisciplinaire aanpak
    • Methodisch handelen
  • Advies en beleid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Voedingsindustrie
    • Foodservice
    • Instellingen
    • Beleidsorganisaties
    • Industrie
    • Voedingscentrum
  • Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Het effect van communicatietechnieken
    • Communiceren met cliënten
    • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
    • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
    • Goed zorgverlenerschap
    • Financiën en therapeutisch handelen
    • Grenzen verkennen en bewaken
  • Multidisciplinair innoveren 4 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Critically appraised topic (CAT)
    • Innovatie in de paramedische zorg
    • Multidisciplinair handelen
    • Toepassen in de praktijk
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

  • Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek 24 EC
    • Sport en Voeding
    • Ondernemerschap
    • Coach Kinderobesitas
    • Kernprogramma Zorgmanagement
    • Sport en Beweging
    • Ouderenzorg
  • Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
    • Eetstoornissen
    • Psychofarmaca en voeding
    • Neurologische aandoeningen
  • Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • De ondernemende paramedicus
    • Trends en ontwikkelingen in de zorg
    • Value-based healthcare en populatiegerichte zorg
    • Projectgericht samenwerken
    • Financiële en juridische kaders
    • Kwaliteitszorg
    • Ethiek en moreel beraad
    • Professionaliteit en integriteit
    • Multidisciplinaire samenwerking
  • Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Patiëntgericht onderzoek (N=1 onderzoek)
    • Adviseren op basis van onderzoek
    • Presenteren van resultaten
    • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Afstudeerfase

  • Praktijkprogramma 30 EC
  • Afstudeeropdracht 30 EC
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering
Kosten tot 31 december 2020

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Dossiervorming
€ 200,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 8.990,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 2.000,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 2.990,-
Studiekosten: Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding
€ 1.980,-
Studiekosten: Afstuderen
€ 1.790,-
Studiekosten: Diplomering
€ 500,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 1.366,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 19.831,-
Kosten vanaf 31 december 2020

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Dossiervorming
€ 200,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 8.990,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 2.000,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 2.990,-
Studiekosten: Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding
€ 1.980,-
Studiekosten: Afstuderen
€ 1.790,-
Studiekosten: Diplomering
€ 500,-
Overige kosten: Arrangementen (Food & Beverage)
€ 1.366,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 19.831,-
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

De kosten voor dossiervorming kunnen niet in termijnen worden voldaan. Deze worden opgenomen in de eerste termijn van de factuur.

Deze totaalprijs is gebaseerd op de prijs van een dagopleiding, bij betaling in één termijn. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht. Bij Pro Education kunt u bij een deel van het opleidingsaanbod kiezen uit een aantal studievarianten. Wilt u een kostenspecificatie van een zaterdagopleiding, avondopleiding of E-Learning? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via 020 - 5 677 999.

Locatie- en arrangementskosten

Pro Education regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dag­arrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten, hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Onze paramedische cursussen die accredi­tatiepunten opleveren zijn erkend door verschillende branche­organisaties. De opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, Associate degree, de volledige HBO Bacheloropleidingen en de volledige Masteropleidingen zijn wettelijk erkende opleidingen. Deze erkende cursussen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit ­betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan is dit een samengestelde prijs inclusief studiemateriaal en locatie- en arrangementskosten. Over deze prijs­componenten is 9% btw van toepassing.

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bachelor

Duur

Langer dan 36 maanden

Accreditaties & Erkenning

Meer informatie

Studievormen

Dag, Zaterdag en Avond

1e startdatum

05-10-2020

Meer informatie

Download brochure