10-12-2014: Dag van de Ondervoeding

Thema's

Thema's

10-12-2014: Dag van de Ondervoeding

Woensdag 10 december 2014 is de Dag van de Ondervoeding. Stichting eerstelijns ondervoedings instituut (Stichting EOI) organiseert deze dag jaarlijks, dit jaar is het de derde editie. Het doel is om op deze dag ondervoeding meer onder de aandacht te brengen en te zorgen voor (extra) bewustwording.
 
In Nederland voornamelijk ziektegerelateerd
Ondervoeding komt in alle sectoren van de gezondheidszorg voor. In Nederland is dit meestal ziektegerelateerd en overlijden per jaar zo’n 400 mensen aan ondervoeding. Zo zijn ouderen een grote, kwetsbare groep. 35 procent van de ouderen die thuiszorg krijgt, is namelijk ondervoed. Ondervoeding brengt jaarlijks circa 1,8 miljard euro aan maatschappelijke kosten met zich mee.
 
Bewustwording van het bestaan en de impact van ondervoeding is niet alleen interessant voor diëtisten, maar is ook van belang voor de overheid, verzekeraars en de voedingsmiddelenindustrie. Voor deze dag heeft de Stichting EOI informatiemateriaal samengesteld voor zorgverleners, die zij kunnen gebruiken om ziektegerelateerde ondervoeding op de kaart te zetten. Om de boodschap extra kracht bij te zetten wordt er, in samenwerking met de Stuurgroep Ondervoeding, ook een Ondervoedingskrant uitgebracht. Zo worden allerlei feiten en cijfers gedeeld met de verschillende doelgroepen. Vanzelfsprekend wordt er op deze dag ook extra aandacht geschonken aan de patiënten zelf, de screening en de op maat gemaakte behandeling.
 
Bent u diëtist en wilt u zich verder specialiseren? Volg dan bijvoorbeeld onze opleiding Ondervoeding bij Ouderen en Diëtetiek. Meer informatie over de Dag van de Ondervoeding en de Ondervoedingskrant, die overigens vanaf 10 december te downloaden is, vindt u op deze website.
 
Bron: Medical Facts

Thema's

Thema's