Nieuws

Thema's

Thema's

Wat is het Kwaliteitshuis Fysiotherapie - en andere vragen

Op Woensdag, 22 Mei, 2024, 14:44

Het Kwaliteitshuis Fysiotherapie is het kwaliteitsregister voor de fysiotherapie beroepsgroep en bestaat uit 2 registers: het Individuele Register Fysiotherapie en het Praktijkregister Fysiotherapie (Basisregister en Label Keurmerk). Het is ontstaan door het samengaan van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en KRF NL: het kwaliteitsregister van het KNGF. We geven hieronder een antwoord op de vragen die wij het meeste krijgen vanuit de beroepsgroep fysiotherapie. De bron voor de antwoorden op deze vragen is het Kwaliteitshuis Fysiotherapie.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Gezond kiezen tussen bewerkte plantaardige producten

Op Woensdag, 22 Mei, 2024, 11:48

Vanuit de Gezondheidsraad is het advies om minder dierlijk en meer plantaardig te eten. Het aantal mensen dat bewust minder vaak dierlijke producten eet groeit snel. Evenals het aanbod bewerkte plantaardige producten in de winkels, zoals kant-en-klare vleesvervangers en plantaardige dranken. Regelmatig geef ik workshops en webinars over vegetarisch eten. Daarbij merk ik dat het voor veel consumenten onduidelijk is wat hierin gezonde keuzes zijn.
Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Wat betekent een diagnose chronisch ziek?

Op Woensdag, 8 Mei, 2024, 16:05

Ik heb het eerder op een vrij persoonlijke wijze gehad over omgaan met de gevolgen van long covid. Maar ziekte, blessures of ongelukken zijn maar een paar voorbeelden van gebeurtenissen die een significante impact hebben op je leven. Nu geef ik graag de aandacht aan wat een diagnose van een chronische aandoening als gevolgen heeft.
Lees meer

De ontwikkeling van de ouderenzorg

Op Donderdag, 25 April, 2024, 13:28

De ouderenzorg in Nederland heeft de afgelopen decennia grote veranderingen ondergaan. Van een systeem waarbij ouderen voornamelijk thuis verzorgd werden door familieleden, zijn we geëvolueerd naar een meer geformaliseerd systeem waarin verpleeghuizen en zorginstellingen een belangrijke rol spelen. Deze verandering is mede ingegeven door een toename van het aantal ouderen dat behoefte heeft aan intensievere zorg en ondersteuning.
Lees meer

Empowerment voor cliënten met oplossingsgericht coachen in de zorg

Op Donderdag, 25 April, 2024, 12:59

In de zorg draait alles om het verbeteren van de kwaliteit van leven van onze cliënten. Maar hoe bereiken we dit op een effectieve en duurzame manier? Het antwoord kan liggen in oplossingsgericht coachen, een benadering die niet alleen de problemen van cliënten aanpakt, maar vooral focust op hun kracht en vermogen om oplossingen te vinden. 
Lees meer

Effectieve communicatie met anderstalige cliënten: een gids voor paramedici

Op Donderdag, 25 April, 2024, 09:56

Hoe krijg je optimale therapeut-cliënt relatie bij een anderstalige cliënt? Af en toe kom je als fysiotherapeut in contact met een cliënt met een migratieachtergrond, een asielzoeker of vluchteling. Ook zij hebben recht op goede zorg net als ieder ander. Helaas verloopt deze therapeut-cliënt relatie niet altijd even goed. Waar let je op bij deze cliënten? En welke tools gebruik je om deze relatie te optimaliseren? 
Lees meer

Wat doe je precies als fysiotherapeut?

Op Maandag, 15 April, 2024, 14:04

Fysiotherapie staat centraal in het bevorderen van het welzijn van mensen door het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten. De fysiotherapeut is de leider van het proces waarbij mensen geholpen worden met het bevorderen van op de juiste manier (weer) bewegen. Dat is leuk gezegd natuurlijk, dus kijken we nog even verder naar wat een fysiotherapeut eigenlijk echt doet: de aanpak, taken, werkdag en hoe je fysiotherapeut wordt.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Waarom revalidatie na covid zo lastig is

Op Vrijdag, 12 April, 2024, 09:45

Jullie zijn het gewend om hier informatieve blogs van Pro Education te lezen – en deze is geen uitzondering – maar vandaag is het voor mij toch wat persoonlijker. Mijn naam verschijnt weliswaar niet onder deze blog, toch schrijf ik deze ook een beetje voor mezelf. Ik denk dat elke persoon die long covid (post-COVID) heeft wel van meerdere mensen, en helaas vaak ook van zijn behandelaars, te heeft horen gekregen "dat het toch allemaal wel meevalt” of dat je wel "gewoon wat beter je best kan doen,” en dat maakt het revalideren niet makkelijker.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Werken als diëtist

Op Donderdag, 4 April, 2024, 13:00

Ben je geïnteresseerd in een carrière als diëtist? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het werken als diëtist, inclusief omscholing, taken, salaris, vacatures, doorgroeimogelijkheden, opleidingen, competenties en persoonlijkheidstypes.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Fysiotherapie bij een chronische aandoening, hoe zit dat?

Op Donderdag, 28 Maart, 2024, 10:27

Fysiotherapie en oefentherapie zijn waardevolle behandelmethoden voor mensen met chronische aandoeningen. De mate van vergoeding voor deze therapieën hangt echter af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type aandoening en de aanvullende zorgverzekering. Laten we eens dieper ingaan op hoe het zit met fysiotherapie bij chronische aandoeningen, gebaseerd op informatie van de Rijksoverheid.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Thema's

Thema's