Nieuws

Thema's

Thema's

Voorkomen is beter dan genezen 

Op Maandag, 30 Januari, 2023, 14:13

Het is maandagochtend, door de deur van mijn praktijk steken twee lange veren gevolgd door een steek en een cape; het is prins carnaval. Mijn naam is Anouk Demos en ik help mensen om stemproblemen te voorkomen dan wel te genezen. Binnen mijn werkzaamheden als logopedist zie ik veel verschillende cliënten. Als cliënten bij mij komen is er sprake van een klacht, een hulpvraag. Maar wat nu als we deze hulpvraag voor kunnen zijn?

Lees meer
Thema's: Logopedie

"Samen beslissen"

Op Woensdag, 8 Juni, 2022, 13:50

Vraag van Pro Education: Kun je een column schrijven over het thema samen beslissen? Ja, zeg ik meteen. Tuurlijk, mooi onderwerp. Nu ik achter de laptop zit, denk ik: Is er een andere manier van beslissen dan? Ik schrijf dit niet om mezelf op de borst te kloppen, neus in de lucht, kijk mij het eens goed doen. Ik vraag me werkelijk af hoe je iets in je eentje beslist, terwijl er aan de andere kant van de tafel een cliënt zit. We beslissen samen, vanzelfsprekend. 

Lees meer
Thema's: Logopedie

“Ik heb betekenisvol handelen altijd centraal staan”

Op Maandag, 11 April, 2022, 12:16

Dat mensen tot op het laatste moment van hun leven regie kunnen hebben over wat voor hen van betekenis is, vind ik heel belangrijk. Vaak worden ergotherapeuten ingeschakeld door andere disciplines met een heel gerichte vraag: vaak of we hulpmiddel x of y kunnen  leveren of adviseren. Maar ik vind het zinvol om het veel breder te trekken. Dat je er als ergotherapeut niet alleen bent om het brandje te komen blussen, maar dat je juist degene bent die breed kijkt, alvast vooruit plant en denkt. Om ook bij mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben, betekenisvol handelen in alle facetten aan de orde te kunnen brengen.
Lees meer

Wat heb je aan een cursus COPM?

Op Vrijdag, 29 Oktober, 2021, 16:21

Als paramedicus ben je niet alleen behandelaar, je begeleidt en coacht je cliënten vaak ook bij het voeren van de regie over hun behandeling en hun leven. De Canadian Occupational Performance Measure (COPM) kan jou daar goed bij helpen. Het COPM-proces is een open dialoog tussen cliënt en therapeut waarbij zij ieder hun eigen kennis, ervaring en perspectief inbrengen. De COPM wordt veel gebruikt door ergotherapeuten, maar ook als je fysiotherapeut, diëtist of logopedist bent kun je dit instrument heel goed gebruiken.

Lees meer

‘Fascinerend hoe het individu zich verbindt met de omgeving’

Op Vrijdag, 23 Juli, 2021, 09:45

Jenta Sluijmers uit Amsterdam-Zuidoost wist niet wat ze wilde worden. Uiteindelijk werd ze vooral gewoon zichzelf: Jenta Sluijmers, moeder, echtgenote, logopedist, onderzoeker en teamleider Jeugdgezondheidszorg bij GGD Amsterdam. “Ik ben gefascineerd door de eigenheid van mensen in hun relatie tot anderen.”
Lees meer
Thema's: Blog

We gaan hybride!

Op Vrijdag, 23 Juli, 2021, 09:42

De hybride cursussen komen eraan! “We brengen na de noodgedwongen omschakeling in 2020 het beste van virtueel onderwijs onder in onze nieuwe hybride cursussen, nascholing en bijscholing”, aldus Pro Education onderwijsmanager Franka Roorda.

Lees meer
Thema's: Blog

Van ‘ongelukkig verstappen’ naar allerbeste stap

Op Vrijdag, 23 Juli, 2021, 09:29

Haar enkelbanden kan Amber Horn wel zoenen. Ja, ze scheurden lelijk, maar ze leidden haar ook naar het pad dat ze nu bewandelt: naar een nieuw leven als fysiotherapeut. Dat lijkt een heel andere richting. Toch ziet Amber vooral grote overeenkomsten: “Ook straks wil ik dienstverlenen en mensen blij maken!”

Lees meer
Thema's: Blog

‘Gezondheid zit in de leefomgeving; preventie dus ook’

Op Vrijdag, 23 Juli, 2021, 09:24

“Een gezonde leefstijl staat of valt met de buurt waar je wordt geboren en naar school gaat. Gezondheid wordt dus vooral door je leefomgeving en je sociaaleconomische status bepaald, en maar beperkt door de zorg. Maar áls je vanuit de zorg in preventie wilt investeren, doe het dan veel dichter bij de mensen, in hún leven.”
Lees meer
Thema's: Blog

3 trends op paramedisch vakgebied

Op Vrijdag, 23 Juli, 2021, 09:21

In onze nieuwe editie van Pro Health zetten we 3 trends uit het paramedische vakgebied voor je op een rij.

Lees meer
Thema's: Blog

Waar zie jij ruimte om te werken aan preventie?

Op Vrijdag, 23 Juli, 2021, 09:10

In de natuur of bij zware industrie, in een villawijk of een volksbuurtje: waar je ook opgroeit en leeft, het bepaalt voor een groot deel wat je inademt, of je sport en hoe je eet en communiceert. Dat wordt uit onderzoek steeds duidelijker, en dat is waar de overheid de komende tijd op inzet als het gaat om gezondheid en preventie: leefomgeving en leefstijl. 

Lees meer
Thema's: Blog

Thema's

Thema's