Nieuws

Thema's

Thema's

Rijmen doe je bij logopedie!

Op Dinsdag, 5 December, 2023, 10:40

Rijmen is een belangrijke insteek voor het leren lezen. Rijmen betekent dat delen van woorden of zinnen hetzelfde klinken. Dit kan aan het begin, in het midden of aan het eind van een woord. Neem beginrijm. Dit is herhaling van medeklinkers of klinkers in woorden die achter elkaar staan of dicht bij elkaar staan, zoals Leentje leerde Lotje lopen langs de lange lindelaan. Deze uiting wordt binnen de logopedie vaak gebruikt voor pittige articulatie. Het zo pittig en snel mogelijk uitspreken van zinnen om de spraak meer verstaanbaar te krijgen. 

Lees meer
Thema's: Logopedie

Dry needling, wel of niet toepassen binnen een behandeling?

Op Dinsdag, 28 November, 2023, 09:00

Toen men ontdekte dat een droge naald de ‘dry needle’ en niet zozeer de toegediende vloeistof van de naald voor een pijnstillend effect zorgde is er steeds meer onderzoek en uiteindelijk een behandeling ontwikkeld. Met de droge naald wordt het triggerpoint, een pijnlijke plek in de spier, aangeprikt en heeft men ontdekt dat dit een pijnstillend, spierontspannend en spierverlengend effect geeft. Zowel bij deze diepe intramusculaire behandeling als ook een oppervlakkige behandeling in de huid zijn deze effecten vanuit de neurofysiologie te verklaren.

Lees meer

Lifehacks

Op Dinsdag, 21 November, 2023, 09:43

Verslavend zijn ze, de filmpjes met lifehacks op sociale media. Tenminste als ik eenmaal ga kijken, ben ik zo een half uur verder. Soms zijn ze irritant onnodig en onzinnig, en soms echt verrassend handig. Die lifehacks sla ik al een tijdje op, omdat ik als ergotherapeut dagelijks cliënten zie waarbij dagelijkse handelingen moeilijk zijn. Dat kan zijn omdat ze deze eenhandig moeten uitvoeren, of omdat de handfunctie of stafunctie verminderd is, of omdat men de energie niet heeft om alle activiteiten van de dag goed uit te blijven voeren.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Een sleutelrol voor paramedici in de gevreesde zorgcrisis

Op Dinsdag, 14 November, 2023, 16:12

De komende kabinetsperiode stijgt het aantal huisartsconsulten van 35,6 naar 36,8 miljoen per jaar, het aantal Nederlanders met overgewicht van 7,3 miljoen naar 7,7 miljoen en het aantal hartpatiënten met 8% naar 934.000. Dit zijn slechts enkele van de vele zorgwekkende cijfers die Het Parool vorige week publiceerde. Oftewel: de gevreesde zorgcrisis staat voor de deur. Deze crisis, die wordt verergerd door factoren zoals vergrijzing, de toename van chronische ziekten én de impact van de COVID-19-pandemie, legt een grote druk op ons zorgstelsel. Om de crisis het hoofd te bieden, zijn goed opgeleide paramedici van onschatbare waarde. Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, podologen, logopedisten en diëtisten dragen meer dan ooit bij aan het verlichten van de last op de gezondheidszorg en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Hoe zij dat doen? Wij zetten de belangrijkste waarden op een rij.

Lees meer

Verschillende beroepen met hetzelfde doel. Hoe kunnen we van elkaar leren?

Op Dinsdag, 14 November, 2023, 13:09

Tijdens je opleiding leer je veel. En daarna blijf je leren in de praktijk. Je doet praktijkervaring op en volgt nascholingen. Daarnaast kun je door deelname aan een intervisiegroep veel leren. Zeker in een groep met leden die aan hetzelfde doel als jij werken via andere methodieken of zelfs vanuit andere vakgebieden.

Lees meer

Een ode aan de tong

Op Dinsdag, 7 November, 2023, 09:49

​Wist jij dat de tong de meest veelzijdige spier in ons lichaam is? Dat de tong bestaat uit 17 verschillende spieren die samenwerken? En dat elke tong uniek is? Een tongafdruk is zelfs net zo betrouwbaar als een vingerafdruk! Zie je het al voor je dat we ons identificeren met een tongafdruk?

Lees meer
Thema's: Logopedie

Zó gebruik je AI als paramedicus

Op Donderdag, 2 November, 2023, 11:47

De revolutie op het gebied van artificial intelligence (AI) is aangebroken. Ontdek in deze blog hoe de populairste innovatie van AI waarde kan toevoegen aan jouw praktijk.

Lees meer

Wereld Ergotherapie Dag: 27 oktober 2023

Op Woensdag, 25 Oktober, 2023, 08:31

Het was druk in oktober: Stoptober, borstkankermaand. Het was Kinderboekenweek, de Week van de Toegankelijkheid, Nationale Onderwijsweek, Week van de Dolfijn. En dan zijn er nog losse dagen: de Dag van de Duurzaamheid, Actiedag ‘Meld Geweld’, Wittestokkendag (genoemd naar de blindenstok), Global Handwashing Day en natuurlijk Werelddierendag. 
Lees meer
Thema's: Ergotherapie

De eerste stappen voor verandering

Op Woensdag, 18 Oktober, 2023, 08:24

Deelnemers van mijn groepsbijeenkomsten en cliënten in mijn praktijk zijn vaak zeer gemotiveerd om hun doelen te bereiken. De motivatie voor de weg daarnaartoe is vaak minder groot. Terwijl die onmisbaar is. Een patiënt kan heel gemotiveerd zijn om tien kilo gewichtsverlies te bereiken, maar als die niet gemotiveerd is om anders te gaan eten en/of meer te bewegen, zal die zijn doel niet behalen.

Lees meer

Als spreken niet meer vanzelfsprekend is

Op Woensdag, 11 Oktober, 2023, 10:23

Daar zit ze in haar bed. Haar ogen twinkelen als ik binnenkom. Ik zie dat ze me herkent. Ze uit woorden, maar ik versta haar niet. Ze vertelt een verhaal, maar ik begrijp haar niet. Ze zet gebaren in, maar ik weet niet wat ze bedoelt. Ze raakt gefrustreerd en huilt. Huilt omdat ze niet begrepen wordt, huilt omdat ze niet op de woorden kan komen, huilt omdat ze niet kan zeggen wat ze wil.

Lees meer

Thema's

Thema's