Nieuws

Thema's

Thema's

Intuïtief eten

Op Woensdag, 31 Mei, 2023, 14:23

Als diëtisten hebben we veel te maken met cliënten die een slechte relatie met eten hebben ontwikkeld. Ze zitten (in mijn gewichtsneutrale optiek) vast in een zogenaamde dieetcirkel: door de maatschappij wordt verteld dat een dik(ker) lijf iets is om te veranderen, en hier zijn mensen zelf ook in gaan geloven. Vaak wordt dus een start gemaakt met een dieet, zodat men afvalt. Vaak lukt dit in eerste instantie prima, maar voor zo goed als iedereen zijn de dieetregels niet vol te houden.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Baankansen en carrières: Keuzestress!

Op Dinsdag, 23 Mei, 2023, 09:40

Deze blog gaat over jou, je bent bezig met de laatste loodjes voor de opleiding en je hebt bijna jouw diploma. Allereerst: van harte welkom aan de nieuwe lichting ergotherapeuten en andere collega’s in de zorg! Hopelijk had je een goede studietijd en sta je te trappelen om jouw talenten te laten zien in het werkveld.
Lees meer
Thema's: Ergotherapie

De beste therapeut

Op Woensdag, 17 Mei, 2023, 08:56

In Nederland mag je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat als je zorg nodig hebt. Dit wordt ook wel "vrije artsenkeuze" genoemd. Als je geconfronteerd wordt met een hulpvraag zal je er alles aan doen om de juiste zorg te vinden. Het is van belang dat de juiste hulp wordt geboden en het liefst zo snel en efficiënt mogelijk. Je gaat op zoek naar de beste professional op de beste plek om jou te verzorgen. Maar wie is nou die “beste” therapeut en hoe vind je die?

Lees meer

Tips bij het organiseren van een groepsvoorlichting

Op Dinsdag, 9 Mei, 2023, 16:15

Als diëtist hoef je niet alleen een-op-een met je patiënten te werken. Je kunt ook groepen begeleiden en groepsvoorlichting organiseren. Onlangs heb ik samen met de regionale JOGG-regisseur een wat groter programma voor groepsvoorlichting ontwikkeld en verzorgd. Via sociale media werd ik door diëtisten benaderd met de vraag hoe ik dat georganiseerd had, omdat zij dit ook willen doen. Naar aanleiding van hun vragen zal ik in deze blog tips delen voor het organiseren van groepsvoorlichtingen.

Lees meer

Luisterend observeren: hoe doe je dat?

Op Woensdag, 3 Mei, 2023, 15:38

Elke dag in de praktijk kijken we naar onze patiënten met een geoefend oog. Ten minste, dat denken we. Maar zoals menigeen misschien wel weet is het best lastig om zonder een gekleurde blik te kijken en vooral objectief te luisteren. Hoe objectief blijf jij als therapeut? En wat gebeurt er in jouw hoofd met het klinisch proces als het verhaal van de anamnese niet klopt met de lichamelijke bevindingen? Een voorbeeld.

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Acceptance en Commitment

Op Dinsdag, 25 April, 2023, 13:22

De gemene deler onder de cliënten in mijn diëtistenpraktijk is dat ze, als ze bij mij aankloppen, strijd aan het leveren zijn. Een strijd met hun eigen lijf: ze hebben van jongs af aan geleerd dat hun lijf iets is om te veranderen, om niet tevreden mee te zijn. Van de huisarts, van hun eeuwig lijnende moeder en van de kinderen uit hun klas.

Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Ervaringsdeskundigheid

Op Dinsdag, 18 April, 2023, 09:56

Als zorgprofessional heb je een diploma en sta je geregistreerd in een kwaliteitsregister. Daarmee toon je jouw deskundigheid binnen een vakgebied aan. Maar op één vlak zijn zorgprofessionals meestal zeer ondeskundig: namelijk op het vlak van ervaring met de aandoening of gezondheidsproblemen. Want hoe veel cursussen ik ook heb gevolgd of boeken gelezen heb, het meeste leerde ik van…de patiënt zelf.

Lees meer
Thema's: Ergotherapie

Jouw stem, jouw geluid

Op Woensdag, 12 April, 2023, 12:19

Op 16 april aanstaande is het World Voice Day. Een dag die speciaal is om aandacht te vragen voor het belang van menselijk stemgeluid. Bij mij komt de vraag op; wat zou een wereld zonder stemgeluid zijn? We horen instrumentale muziek op de radio, zonder zang, geen grapjes, geen felle discussies, we horen auto’s, geluiden uit onze omgeving, maar geen spraak? Denk je eens in hoe het leven zou zijn zonder stemgeluid. Dat voelt vreemd aan, toch? Stem is dus duidelijk van belang en om het enorme belang van de stem te benadrukken, vieren we Wereldstemdag.  
Lees meer
Thema's: Logopedie

Ambivalentie verkennen

Op Dinsdag, 4 April, 2023, 12:45

Eten is gedrag. Als we het hebben over gezonder eten, dan vraagt dat om een verandering in ons eetgedrag. Uiteindelijk gaat dat over wat en hoe we eten. Toch werkt het op de lange termijn meestal niet om een voorgeschreven dieet te volgen. Ons eetgedrag wordt namelijk onbewust beïnvloed door meerdere factoren. Dit kunnen persoonlijke overtuigingen zijn, maar bijvoorbeeld ook verleidingen van buitenaf. Pas wanneer we deze factoren inzichtelijk maken, kunnen we daar wat mee doen en ons gedrag daarop veranderen. Al die gedragsveranderingen samen maken een gezonder eetpatroon op de lange termijn mogelijk.
 
Lees meer

Hoe beïnvloed jij het gedrag van je patiënt?

Op Woensdag, 29 Maart, 2023, 10:00

Wie dagelijks in de praktijk met mensen werkt weet hoe moeilijk het is om gedrag te beïnvloeden of te veranderen. Een mooi voorbeeld is de patiënt die niets wil veranderen aan zijn gedrag om terugkerende klachten te voorkomen en alleen “ja maar” kan zeggen. Of iemand die zijn klachten en problemen op jouw bordje legt en vraagt om dat effe te fixen. Speel dan de bal maar eens terug. Hoe doe je dat eigenlijk?

Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Thema's

Thema's