Menu Zoeken
.

Zelfmanagement: hoe goed bent u als coach?

Zelfmanagement is in toenemende mate een belangrijk begrip in de begeleiding van patiënten met vooral chronische aandoeningen en klachten. Dit blijkt ook wel uit het feit dat zelfmanagement een vast onderdeel in de zorgstandaarden is. De focus van zorgverleners komt niet alleen op curatie maar ook meer op preventie en zelfmanagement te liggen. Daarmee is het als fysiotherapeut dus van belang om, naast het zorg verlenen, goed inzicht te krijgen in hoe de stand van zaken is rond de eigen regie van de patiënt. Hoe goed kan de patiënt met zijn ziekte en de gevolgen daarvan omgaan, maar vooral: een goed leven hebben met deze ziekte? Als de patiënt zijn gedrag kan veranderen en iets doet met de adviezen, is er sprake van een sneller herstel en is er minder zorg nodig. Daarmee gaat de focus van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. 

Lees meer

Thema's: nieuws

Meer aandacht voor Shared Decision Making

In de medische wereld is in toenemende mate aandacht voor Shared Decision Making (o.a. Legare 2008, van Til 2010). Naar mijn idee is SDM de essentie van Evidence Based Practice. In het model van EBP spelen drie facetten een rol. Als eerste de beschikbaarheid over de meest recente bevindingen van onderzoek (o.a. Fletcher en Fletcher, v.d. Velde).

Lees meer

Thema's: nieuws

Ouder worden – veranderingen in het slikken

Nederlanders worden over het algemeen steeds ouder. Volgens het CBS bestaat de Nederlandse bevolking voor 18,5% uit mensen met een leeftijd boven de 65 jaar (een groep van meer dan 3,1 miljoen mensen). In 1950 was dat nog maar 7,7% van de bevolking. Het gaat dus om een groeiende groep mensen. Ouder worden gaat gepaard met fysieke veranderingen.

Lees meer

Thema's: nieuws

Zelfmanagement is zo oud als de weg naar Kralingen…

Hip, modern, vernieuwend… verzin het maar. Zelfmanagement duikt de laatste jaren meer en meer op in allerhande documentatie over de gezondheidszorg. In de media, wetenschappelijke publicaties, internet. Het wordt breed uitgemeten in beleidsstukken van de overheid, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het komt niet te vergeten ook uit de hoek van de patiënt zelf. Mogen we het dan eigenlijk nog wel zo noemen? Deze termen suggereren zelfs dat zelfmanagement iets nieuws is. Dat het een ‘nieuwe’ visie op zorg is, mede ingegeven door de explosieve groei van zorg en zorgkosten.

Lees meer

Thema's: nieuws

Zelfmanagement en logopedie: Hoe vanzelfsprekend is dat?

Als logopedist bent u gevoelig voor taal. U heeft oog en oor voor woorden. Zeker als uw doelgroep onder meer bestaat uit mensen met afasie, heeft u hiervoor een gebiedje in uw hersenen ontwikkeld. Een gebiedje dat beoordeelt of woorden hoogfrequent voorkomen en concreet zijn.
Zelfmanagement stijgt op de meetlat van frequentie. Is u dat opgevallen? Mogelijk niet; specifiek voor logopedie is er nog weinig evidentie beschikbaar.

Lees meer

Thema's: nieuws

Zelfmanagement in de zorg

Dit is een veelgebruikte kreet door managers in de zorg en zorgverzekeraars. Daarnaast zijn de termen ‘zelfsturende teams’ en ‘efficiëntie’ heel populair. Het lijkt daarbij vaak te gaan om methodes om minder werk in kortere tijd te doen. Kortom, kostenbesparende maatregelen voor zorg. De moderne verandertaal neigt naar een negatieve bijsmaak, in die zin dat het alleen gestimuleerd wordt om kosten te drukken en het zorg-verdienmodel gezonder te laten worden.

Lees meer

Thema's: nieuws

Pro Education ontvangt het NRTO keurmerk

Pro Education heeft met trots het NRTO keurmerk in ontvangst genomen. Het NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) is de branchevereniging van de particuliere opleiders in Nederland. Het NRTO-keurmerk staat voor kwaliteit en professionaliteit van opleidingen, trainingen en EVC. Een aanbieder met het NRTO-keurmerk is transparant over producten en diensten, biedt adequate dienstverlening, kent een professionele omgang met klanten, heeft deskundig personeel en meet de klanttevredenheid.  

Lees meer

Thema's: Fysio- en Oefentherapie, Ergotherapie, Logopedie, Diëtetiek

Opleidingscheque komt goed van pas

Jean Bogaards ontvangt uit handen van directeur Josephine Hofsté van Pro Education een opleidingscheque van € 500,-. Jean won de cheque omdat ze op 24 november tijdens de Dag van de Fysiotherapeut (DvdF) de stand van Pro Education bezocht. 

Lees meer

Thema's: Alle berichten

Vijf vragen aan Esther de Ru over elastisch therapeutisch tapen

"Elastisch therapeutisch tapen kun je gebruiken bij bijna ieder soort aandoening. Dit kunnen bijvoorbeeld neurologische, orthopedische, oncologische, geriatrische of aandoeningen aan de wervelkolom zijn. We passen behandelingen met tapeapplicaties veelal toe nadat iemand een operatie heeft ondergaan."

Lees meer

Thema's: nieuws

“Professionals in de zorg moeten hun reparatiereflex afleren.”

“Ik werk al bijna 20 jaar als geriatriefysiotherapeut in de ouderenzorg. Dat is een heel bewuste keus geweest. Ik kom oorspronkelijk uit de sport. Voordat ik fysiotherapie ging studeren heb ik een sportlerarenopleiding gedaan. Daar merkte ik al dat ik erg geïnteresseerd was in het menselijk lichaam, het bewegen en de klachten daarvan.” Aan het woord is Michael Jansen, fysiotherapeut in verpleeghuis WZH Oosterheem in Zoetermeer. 

Lees meer

Thema's: nieuws

  < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  > 

Nieuwsbrief van Pro Education?

Aanmelden

Onze website maakt gebruik van cookies.