Nieuws

Thema's

Thema's

Praktijk Ondersteuner Paramedische Zorg (POPZ)

Op Donderdag, 27 Juni, 2024, 08:55

Wil jij de paramedische praktijk ondersteunen? Zie jij het zitten om de dagelijkse gang van zaken in een paramedische praktijk te coördineren en te beheren? De Praktijk Ondersteuner Paramedische Zorg (POPZ) opleiding biedt jou de kans om een essentiële rol te spelen binnen de paramedische sector. 
Lees meer

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS): Hoop aan de Horizon

Op Woensdag, 19 Juni, 2024, 11:37

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte die het leven van velen onverwacht op zijn kop zet. Het is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die de motorneuronen aantast, waardoor spierzwakte en verlamming ontstaan. De ziekte is onverbiddelijk; de meeste patiënten overlijden binnen drie tot vijf jaar na de diagnose. Maar er is hoop, dankzij doorlopend onderzoek en de onvermoeibare inzet van stichtingen, onderzoekers en vrijwilligers.
Lees meer

Passende zorg en de weg naar inclusiviteit

Op Donderdag, 13 Juni, 2024, 16:04

In een ideaal scenario zou de zorg voor iedereen in Nederland naadloos moeten aansluiten op hun behoeften. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Het concept van passende zorg is veel meer dan alleen het verstrekken van medische hulp; het gaat om een erkenning van de diversiteit binnen onze samenleving en het aanpakken van de ongelijkheden die daaruit voortvloeien. Dit is het centrale thema van het essay van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waar we extra aandacht aan willen geven: "Passende zorg is inclusieve zorg".
Lees meer

Wat maakt zorg toegankelijk?

Op Donderdag, 6 Juni, 2024, 09:46

In een ideale wereld zou toegang tot gezondheidszorg voor iedereen gelijk zijn, ongeacht financiële status, afkomst of andere factoren. Helaas toont de realiteit ons een ander beeld. Geld blijkt nog steeds een van de grootste barrières te zijn voor toegang tot kwaliteitsvolle zorg.
Lees meer

Nieuwe kwaliteitscriteria voor paramedici

Op Donderdag, 30 Mei, 2024, 16:24

Op 1 juli 2020 zijn er niet alleen nieuwe kwaliteitscriteria geïntroduceerd voor diverse paramedische beroepen, maar ook worden bestaande criteria verduidelijkt en aangepast om de registratieprocedures te verbeteren. Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen:
Lees meer

Aandacht voor Multiple Sclerosis op Wereld MS Dag

Op Donderdag, 30 Mei, 2024, 16:17

Op 30 mei, jaarlijks gevierd als Wereld MS Dag (World MS Day), wordt extra aandacht gevraagd voor de impact van multiple sclerose (MS), een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In Nederland alleen al zijn meer dan zeventienduizend mensen getroffen door deze aandoening. MS kan diverse symptomen veroorzaken en elk individu ervaart de ziekte op een unieke wijze. Helaas is er momenteel nog geen genezing voor MS, en in gevorderde stadia kan de ziekte leiden tot ernstige beperkingen, waarbij patiënten afhankelijk worden van een rolstoel. 

De term "multiple sclerose" verwijst naar de verhardingen in het aangetaste weefsel, waarbij "multiple" staat voor 'meerdere' en "sclerose" voor 'verharding'. Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte nog niet volledig begrepen is, wordt duidelijk dat MS een complexe aandoening is die de levens van degenen die eraan lijden diepgaand beïnvloedt.

Lees meer

Leef in het moment: Balans vinden in een prestatiemaatschappij

Op Woensdag, 29 Mei, 2024, 16:01

Een vrouw die ervaren was in meditatie werd eens gevraagd hoe zij, ondanks haar vele bezigheden, zo aanwezig en bij zichzelf kon blijven. Zij antwoordde: ‘Als ik sta, dan stá ik, als ik ga, dan gá ik, als ik loop, dan lóóp ik, als ik eet, dan éét ik, als ik spreek, dan spréék ik…’ Degene die de vraag stelde, zei: ‘Dat doe ik toch ook! Wat doet u dan nog anders?’ Zij antwoordde wéér: ‘Als ik sta, dan stá ik, als ik ga, dan gá ik, als ik loop, dan lóóp ik, als ik eet, dan éét ik, als ik spreek, dan spréék ik…’ En nogmaals zei ik: ‘Dat doe ik toch óók!’ Maar zij zei: ‘Nee, als jij zit, dan stá je al, als jij staat, dan lóóp je al, als jij loopt, dan bén je er al en als jij eet, dan ben je al kláár! 
- Segal, Williams en Teasdale (2004)
Lees meer

Ergotherapie in de praktijk: observeren als expertise

Op Woensdag, 29 Mei, 2024, 10:55

Een van de eerste dingen die ergotherapeuten in opleiding leren is het observeren van het menselijk handelen. In het begin is dat een hele uitdaging om hier vaardig in te worden. Het menselijk handelen is complex, zelfs in de kleinste activiteiten die we routinematig uitvoeren, zoals het strikken van je veters of het pakken van een drankje. Als je bedenkt wat er allemaal mis kan gaan bij zo’n eenvoudige taak, dan is het een wonder dat de meeste taken de hele dag door goed gaan.
 
Lees meer

Wat is het Kwaliteitshuis Fysiotherapie - en andere vragen

Op Woensdag, 22 Mei, 2024, 14:44

Het Kwaliteitshuis Fysiotherapie is het kwaliteitsregister voor de fysiotherapie beroepsgroep en bestaat uit 2 registers: het Individuele Register Fysiotherapie en het Praktijkregister Fysiotherapie (Basisregister en Label Keurmerk). Het is ontstaan door het samengaan van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en KRF NL: het kwaliteitsregister van het KNGF. We geven hieronder een antwoord op de vragen die wij het meeste krijgen vanuit de beroepsgroep fysiotherapie. De bron voor de antwoorden op deze vragen is het Kwaliteitshuis Fysiotherapie.
Lees meer
Thema's: Fysio- en Oefentherapie

Gezond kiezen tussen bewerkte plantaardige producten

Op Woensdag, 22 Mei, 2024, 11:48

Vanuit de Gezondheidsraad is het advies om minder dierlijk en meer plantaardig te eten. Het aantal mensen dat bewust minder vaak dierlijke producten eet groeit snel. Evenals het aanbod bewerkte plantaardige producten in de winkels, zoals kant-en-klare vleesvervangers en plantaardige dranken. Regelmatig geef ik workshops en webinars over vegetarisch eten. Daarbij merk ik dat het voor veel consumenten onduidelijk is wat hierin gezonde keuzes zijn.
Lees meer
Thema's: Diëtetiek

Thema's

Thema's