2 grote maaltijden mogelijk effectiever bij diabetes

Thema's

Thema's

2 grote maaltijden mogelijk effectiever bij diabetes

2 grote maaltijden zouden mogelijk beter zijn voor patiënten met diabetes type 2 dan 6 kleine met evenveel calorieën. Dat blijkt uit onderzoek van het Institute for Clinical and Experimental Medicine in Praag.
 
Opzet onderzoek
54 diabetespatiënten namen deel aan het onderzoek, van wie 29 mannen en 25 vrouwen tussen de 30 en 70 jaar oud. De hele groep volgde gedurende een periode van 24 weken 2 diëten die beide 500 calorieën minder bevatten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: een dieet dat uit 2 grote maaltijden bestond, en een dieet dat bestond uit 6 kleine maaltijden die verspreid over de dag genuttigd werden. De helft van de groep volgde eerst 12 weken het eerste dieet, de andere helft volgde het tweede dieet. Na 12 weken wisselden de groepen van dieet.
 
Gewichtsverlies
Hoewel beide diëten tot gewichtsverlies leidden, verloren de deelnemers tijdens het dieet met 2 grote maaltijden 1,4 kg meer gewicht dan tijdens het dieet met de kleine maaltijden. Het dieet met 2 grote maaltijden had ook een gunstiger effect op de bloedsuikerlevels.
 
Vervolgonderzoek nodig
Het onderzoek druist in tegen de hedendaagse consensus dat regelmatig eten gezonder is. Er is dan ook meer onderzoek nodig voordat diabetespatiënten het advies krijgen hun hele eetpatroon om te gooien. Vooralsnog blijft het advies van kracht om gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen, een gezond gewicht te behouden en de medicijnen volgens voorschrift in te nemen.
 
Bronnen:
Gezondheidsnet
Diabetologia

Thema's

Thema's