‘Betrek naast de diëtist ook andere disciplines bij de bestrijding van overgewicht bij kinderen’

Thema's

Thema's

‘Betrek naast de diëtist ook andere disciplines bij de bestrijding van overgewicht bij kinderen’

Het aantal kinderen met overgewicht of obesitas is de laatste jaren wereldwijd sterk toegenomen. Pro Education ging hierover in gesprek met Berdien van Wezel, docent van de cursus Overgewicht en Obesitas bij Kinderen en Diëtetiek en oprichter van de Voedingsadvieswinkel in Den Haag, waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen voor voedings- en dieetadvies.

Gedrag ouders speelt een grote rol bij overgewicht 
“Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het toegenomen overgewicht bij kinderen”, aldus Berdien. “Mensen hebben meer geld om eten te kopen en doordat beide ouders werken, is er minder tijd om boodschappen te doen en gezond te koken. Daarnaast is de verleiding om te eten groter, omdat er op elke straathoek eten verkocht wordt. Verder wordt er minder gesport.”

Het gedrag van ouders speelt ook een grote rol bij overgewicht van kinderen. Berdien pleit er dan ook voor het hele gezin te betrekken bij de aanpak van het probleem. Verder heeft het hectische bestaan van tegenwoordig volgens haar impact op het eetgedrag van kinderen: “Tussen de middag hebben de kinderen 10 minuten om te eten en gaan dan weer naar buiten. Na school gaan ze weer naar de buitenschoolse opvang toe. Het is te gejaagd allemaal.”

Multidisciplinaire aanpak
Een multidisciplinaire aanpak, waarbij naast de diëtist ook een psycholoog, pedagoog, fysiotherapeut en sportinstructeur betrokken worden, werkt volgens Berdien het beste. Helaas kijken zorgverzekeraars nog te veel naar afzonderlijke disciplines, zodat de vergoeding niet optimaal is. Desondanks ziet ze dat mensen bereid zijn te betalen voor goed voedingsadvies. Diëtisten mogen zich van haar dan ook wel wat meer profileren, zeker aangezien er steeds meer aandacht is voor de meerwaarde van de diëtist ten opzichte van andere disciplines die zich met voeding bezighouden:“Diëtisten zouden zich wat minder bescheiden mogen opstellen en gewoon mogen zeggen: “Ik ben goed in m’n werk!” In dat opzicht mogen ze meer als een ondernemer gaan denken.”

Cursus Overgewicht en Obesitas bij Kinderen en Diëtetiek 
Berdien verzorgt met veel plezier de cursus Overgewicht en Obesitas bij Kinderen en Diëtetiek bij Pro Education. Niet alleen leren de cursisten veel van haar op het gebied van werken volgens protocol, gebruikmaken van de laatste wetenschappelijke inzichten en het stellen van een goede diagnose, zij leert ook veel van hen. Berdien vertelt: “Cursisten komen vaak met nieuwe dingen. Een boekje dat ik nog niet ken of een brochure die ze gemaakt hebben.” Ze vindt de kleine groepen erg inspirerend, omdat dan meer interactie mogelijk is. Berdien: “Je leert de cursisten in twee dagen echt kennen.”

Thema's

Thema's