Gewichtsverlies helpt jonge kinderen met inspanningsastma

Thema's

Thema's

Gewichtsverlies helpt jonge kinderen met inspanningsastma

Inspanningsastma is een tijdelijke luchtwegvernauwing die plaatsvindt na inspanning. Het is een veelvoorkomende manier waarop astma zich kan uiten bij (soms zelfs zeer jonge) kinderen.
 
Aantoonbaarheid bij jonge kinderen
Tot voor kort is weinig onderzoek gedaan naar het diagnosticeren van inspanningsastma bij jonge kinderen. Janneke van Leeuwen, kinderarts-in-opleiding aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, richt zich daarom met haar promotieonderzoek op de herkenning, ontwikkeling en behandeling van jonge kinderen met inspanningsastma. Zij ontwierp daarvoor een inspanningstest waarbij kinderen van 5-7 jaar oud enkele minuten op een springkussen moesten springen.
 
Breakthrough inspanningsastma
Uit de test kwam onder andere naar voren dat de inspanningsastma vaak al optreedt tijden de inspanning, en niet alleen erna. Kinderen die tijdens inspanning last krijgen van benauwdheidsverschijnselen, kunnen dus mogelijk inspanningsastma hebben. Dit verschijnsel wordt 'breakthrough' inspanningsastma genoemd en kan worden gezien als een teken van slecht gecontroleerd astma, waarbij sprake is van een ernstige daling in de longfunctie.
 
Verband inspanningsastma en obesitas
Uit het onderzoek van Van Leeuwen blijkt bovendien dat de inspanningsastma ernstiger is bij kinderen met overgewicht dan bij niet-obese kinderen. Zij onderzocht de invloed van gewichtsverlies en ontdekte dat zelfs een geringe afname van de BMI al een positief effect had op de inspanningsastma. Mogelijk is dit te verklaren doordat het kind dieper kan ademhalen of doordat ontstekingen van de luchtwegen verminderen. Gewichtsverlies is voor de behandeling van inspanningsastma bij kinderen met overgewicht dan ook cruciaal.
 
Voor wie vaak met kinderen met ademhalingsproblemen werkt, is de Cursus Werken in Groepen voor Kinderen met Longproblematiek zeer verrijkend. Wilt u kinderen met inspanningsastma helpen gewicht te verliezen? Dan is de Leergang Beweegprogramma’s Overgewicht/Obesitas bij Kinderen van Pro Education voor u zeer interessant.
 
Bron: umcg.nl

Thema's

Thema's