Glas cola heft nadelig effect maagbeschermer op

Thema's

Thema's

Glas cola heft nadelig effect maagbeschermer op

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat Erlotinib, een medicijn tegen longkanker, beter wordt opgenomen in het bloed als het met een glas cola wordt ingenomen. Mogelijk gaat dit voordeel ook op voor andere medicijnen.
 
Zuurgraad
Internist-oncoloog Ron Mathijssen en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen deden samen onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagbeschermers en de opname van het medicijn Erlotinib. Longkankerpatiënten gebruiken vanwege de veelvuldige inname van medicijnen namelijk vaak ook een maagbeschermer. Een maagbeschermer verlaagt de zuurgraad van de maag waardoor de tablet minder snel uit elkaar valt en langzamer in het bloed wordt opgenomen. Het innemen van de tabletten met een glas cola heft dit nadelige effect van de maagbeschermer op.
 
Gemiddeld veertig procent betere opname
Uit het onderzoek blijkt dat de opname van een tablet Erlotinib in het bloed vergroot wordt met veertig procent als patiënten deze met een glas cola innemen. Maar ook bij patiënten die geen maagbeschermer gebruiken was de opname van Erlotinib groter wanneer ze dit met een glas cola innamen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of dit ook opgaat voor andere medicijnen in tabletvorm.
 
Behandelt u regelmatig oncologische patiënten, maar zoekt u nog verdieping? Pro Education heeft een aantal interessante cursussen voor u in hert aanbod. Kijk eens naar Leergang OncologieOncologie en DiëtetiekWerken in Groepen voor Kinderen in de OncologieOncologie en ErgotherapieFysiotherapeutische Oncologische Nazorg – Basis of een van onze andere cursussen op dit gebied.
 
Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's