Groene bladgroenten houden dementie op afstand

Thema's

Thema's

Groene bladgroenten houden dementie op afstand

Onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago zijn tot de conclusie gekomen dat het consumeren van een portie groene bladgroenten per dag mogelijk helpt bij het op afstand houden van dementie. Voor dit onderzoek bestudeerden zij vijf jaar ruim 950 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar.
 
Vitamine K
De groep ouderen die meewerkten aan het onderzoek kreeg dagelijks een of twee porties spinazie of kool. Hieruit bleek dat zij een langzamere mentale achteruitgang ervoeren dan de groep ouderen die geen bladgroenten consumeerde. Ook na selectie op geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, roken, bewegen en een risico op Alzheimer vanuit familiegeschiedenis bleef het effect overeind. In deze groene bladgroenten zit vitamine K en volgens hoofdonderzoeker Martha Clare Morris is dit een van de belangrijkste voedingsstoffen die voor het effect zorgen. "Het is echter niet mogelijk om met behulp van voeding te bepalen of vitamine K daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het hele verband. Je kunt het effect van vitamine K in voedingsmiddelen moeilijk los zien van andere gunstige voedingsstoffen zoals luteïne, foliumzuur en bètacaroteen", aldus Morris.
 
Voorzichtig met resultaten
Vanuit het UMC in Chicago wordt wel aangegeven dat dit de eerste resultaten van deze studie zijn en dat er niet met zekerheid gezegd kan worden dat de groenten inderdaad invloed hebben op de staat van de hersenen. Er is volgens hen nog vervolgonderzoek nodig, maar tot die tijd kan het zeker geen kwaad om met regelmaat een portie groene bladgroenten te consumeren. Toch zijn andere wetenschappers die op de hoogte zijn van deze resultaten al erg enthousiast. "Het is logisch dat groene bladgroenten een effect hebben op de mentale gezondheid. Over het algemeen kan wat je eet – en ook wat je niet eet – je risico op een hoge bloeddruk en vaatziekten beïnvloeden. En die aandoeningen kunnen op hun beurt weer het beloop van dementie verergeren”, aldus Yvette Sheline van de University of Pennsylvania.
 
Diëtetiek, voeding en gezondheid
Bepaalde eetgewoonten en voeding kunnen invloed hebben op of zelfs de oorzaak zijn van ernstige gezondheidsproblemen. Daarbij kan een goed voedingspatroon zorgen voor een groot verschil in positieve zin. Bij Pro Education bieden we daarom verschillende opleidingen aan op het gebied van Diëtetiek, die gericht zijn op iedereen die zich breed en zorgvuldig wil verdiepen in voeding, diëtetiek en gezondheid.
 
Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's