Nu de zon hoog aan de hemel staat, is het misschien niet de meest voor de hand liggende tijd om te spreken over vitamine D-tekorten. De kans op een tekort is met dit mooie weer namelijk een stuk kleiner.
70 procent te weinig inname
Onlangs publiceerde de Britse wetenschappelijke adviescommissie voor voeding (SACN) echter de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat de gemiddelde West-Europeaan slechts dertig procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid (2,5-10 microgram) vitamine D uit zijn voeding haalt. In de zomermaanden is dat meestal geen probleem, omdat ons lichaam zelf vitamine D aanmaakt uit zonlicht, maar in de wintermaanden krijgt onze huid vaak amper zonlicht te zien. In die donkere maanden teren we op de voorraad vitamine D die ons lichaam in de zomer aanmaakt. Daarom is het ook in deze periode belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.
Supplementen innemen of dieet aanpassen
Vitamine D speelt namelijk een essentiële rol bij de opname van calcium en fosfaten. Daarnaast kunnen tekorten onder meer leiden tot botontkalking. Het advies is dan ook om tijdens de herfst- en wintermaanden extra vitamine D in te nemen. Dat kan in de vorm van supplementen, of door vitamine D-rijke producten, zoals vette vis (tonijn, zalm en paling) te eten. Daarnaast worden in Nederland extra vitamines toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten, waardoor ook deze producten een goede bron van vitamine D vormen.
Deskundig voedingsadvies voor uw cliënten
In uw rol als paramedicus krijgt u ongetwijfeld vragen van cliënten die betrekking hebben op de rol van voeding in hun hersteltraject. Wilt u hen daarin graag deskundig adviseren? Pro Education biedt een aantal interessante opleidingen aan op het gebied van Voeding en Diëtetiek, op MHBO-, HBO- en HBO Bachelorniveau. Daarnaast bieden we een aantal specialistische cursussen aan, waarin de diëtetiek aan de orde komt die een rol speelt bij de paramedische begeleiding bij COPD, Oncologie, Nefrologie, Neurologie en Geriatrie.