Meer kans op diabetes met lightproducten

Thema's

Thema's

Meer kans op diabetes met lightproducten

Sacharine, aspartaam en sucralose zijn stofjes die geen calorieën bevatten en worden gebruikt om producten op een ‘light’ manier zoet te maken. Deze caloriearme of lightproducten worden voornamelijk geconsumeerd door mensen die gewone suiker willen mijden. Israëlische wetenschappers hebben recent aangetoond dat deze producten sneller leiden tot afwijkingen in de stofwisseling, waaronder diabetes. En dat bij dagelijks gebruik deze drie zoetstoffen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het onderzoek naar het effect van deze zoetstoffen is uitgevoerd onder mensen en muizen.

Aanbevolen hoeveelheid
Bij de huidige voedingsrichtlijnen worden zoetstoffen aangeraden als vervanger van gewoon suiker. Het Voedingscentrum stelt, volgens de richtlijnen uit 2010, dat er een maximum is van zestien glazen lightdrank, gezoete thee of koffie per dag. Toch kan deze hoeveelheid verschillende reacties teweegbrengen in het menselijk lichaam, omdat de darmflora verschilt per persoon. Mensen met een gezonde darmflora ondervinden waarschijnlijk geen nadelige gevolgen, terwijl mensen met een minder gezonde darmflora gemakkelijker een hogere bloedsuikerspiegel kunnen krijgen. Darmbacteriën spelen een grote rol bij stofwisselingsziekten en hier wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Voeding heeft direct invloed op deze bacteriën, maar het is nog niet precies duidelijk welke voedingsstoffen welk effect hebben.

Amsterdams Medisch Centrum
Bij het Amsterdams Medisch Centrum zijn er gemengde reacties op de resultaten van het onderzoek. De hoeveelheid zoetstof die werd toegediend bij de muizen was namelijk extreem hoog. Een mens zou zo’n 30 cola lights per dag moeten consumeren om tot eenzelfde concentratie te komen. Bij het AMC zijn ze er wel van overtuigd dat de resultaten belangrijk zijn, omdat is aangetoond dat mensen die al gevoelig zijn voor bloedsuikerproblemen beter af zijn wanneer ze niet te veel zoetstoffen naar binnen krijgen.

Voeding en gezondheid
Voor mensen met een gevoelige darmflora, overgewicht of diabetes is het belangrijk om bewust met voeding om te gaan. De opleidingen HBO Voeding en Gezondheid en HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van Pro Education bieden meer inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid.

Bron: Volkskrant

Thema's

Thema's