Minder zout in bewerkt voedsel voorkomt hartinfarcten en beroertes

Thema's

Thema's

Minder zout in bewerkt voedsel voorkomt hartinfarcten en beroertes

De zoutinname van Nederlanders ligt al jaren ver boven de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag. Een te hoge zoutinname draagt bij aan een hoge bloeddruk wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Omdat 80% van de dagelijkse dosis zout komt uit bewerkte voedingsmiddelen zou een deel van de oplossing bij de voedingsmiddelenindustrie liggen.

5% minder hartinfarcten en 7% minder beroertes
Marieke Hendriksen deed promotieonderzoek bij het RIVM en Wageningen University naar de relatie tussen het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen en het optreden van hart- en vaatziekten. Een forse inspanning van de voedingsmiddelenindustrie zou kunnen zorgen voor 5% minder hartinfarcten en 7% minder beroertes.

Om dit te bereiken moet het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen worden gehalveerd. De dagelijkse zoutinname zal daardoor voor vrouwen met 37% en voor mannen met 38% afnemen. Dit zou de komende twintig jaar zorgen voor 30.000 minder hartinfarcten en ruim 53.000 minder beroertes. Ook zullen consumenten zelf bereid moeten zijn om hun voedingspatroon aan te passen.

Wilt u patiënten adviseren op het gebied van voeding? Dan heeft Pro Education naast de cursus Cardiovasculair Risicomanagement en Diëtetiek een aantal interessante nascholingcursussen voor u.

Bron: Medicalfacts

Thema's

Thema's