Nederlanders consumeren nog steeds te veel zout

Thema's

Thema's

Nederlanders consumeren nog steeds te veel zout

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat Nederlanders te veel zout innemen. Volwassenen consumeren ongeveer negen gram zout per dag. De Gezondheidsraad adviseert een maximum van zes gram per dag, wat betekent dat er anderhalf keer de gewenste hoeveelheid aan zout wordt geconsumeerd.
 
Het binnenkrijgen van te veel zout is slecht voor de gezondheid. Hoeveel zout er in voeding zit, is verschillend per product en fabrikant. Hoewel fabrikanten het niet verplicht zijn, staat op ongeveer driekwart van alle producten in de supermarkt de hoeveelheid zout aangegeven. Onderzoek van de NVWA laat zien dat afgelopen jaar de hoeveelheid zout bij bepaalde voedingsmiddelen is gedaald. Lang houdbare groenten en peulvruchten, kaas en brood bevatten sinds 2013 minder zout. Bij soep, sauzen, vleeswaren, diepvriessnacks en kant-en-klaarmaaltijden is de hoeveelheid zout ongeveer gelijk gebleven.
 
Twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten
Veel voedingsrichtlijnen stellen dat een beperking van zoutinname belangrijk is, met name voor mensen met diabetes. Inmiddels laat ook onderzoek zien dat dit advies moet worden nageleefd. Voor het onderzoek, dat werd gehouden door een universiteit in Japan, werden ruim 1.500 diabetespatiënten tussen de 40 en 70 jaar oud gedurende acht jaar gevolgd. Resultaten tonen aan dat mensen met een gemiddelde zoutinname van 5,9 gram een twee keer zo hoog risico hebben op hart- en vaatziekten als mensen met een zoutinname van 2,8 gram.
 
Een zoutarm dieet verkleint de kans op hart- en vaatziekten, specifiek bij mensen met diabetes type 2. Om het risico te minimaliseren, wordt geadviseerd dat diabetici letten op hun dieet en ook hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden.
 
Bent u diëtist of wilt u meer weten over voedingsrichtlijnen voor mensen met diabetes? Bekijk dan eens onze cursus Dieetrichtlijnen bij Hart- en Vaatziekten.
 
Bron: NU

Thema's

Thema's