Ochtendmensen zijn minder gevoelig voor diabetes en andere aandoeningen dan avondmensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Korea University College of Medicine onder ruim 1600 mensen. Het maakt daarbij geen verschil of ze langer of korter slapen.
Met een vragenlijst werd eerst bij de 1620 proefpersonen van 47 tot 59 jaar bepaald bij welke groep ze hoorden. Zes procent was avondmens en bijna dertig procent bleek ochtendmens te zijn. De rest zat er ergens tussenin.
Meer lichaamsvet
Daarnaast werd de gezondheid van de proefpersonen bekeken. Het bleek dat de avondmensen meer lichaamsvet en vet in hun bloed hadden dan de ochtendmensen. Dit ondanks dat ze gemiddeld jonger waren. Ook kampten ze vaker met verlies van spiermassa.
Verder bleken de mannelijke avondmensen vaker diabetes te hebben en vrouwelijke avondmensen vaker last van buikvet en andere gezondheidsklachten dan de vroege vogels. Het onderzoek bewijst niet dat laat naar bed gaan de oorzaak is van de gezondheidsproblemen.
Ongezondere gewoontes
Volgens de onderzoekers kan de oorzaak liggen bij de neiging van mensen die graag lang opblijven om slechter te slapen en ongezondere gewoontes te hebben. Denk daarbij aan roken, ’s avonds laat eten en weinig bewegen.
Opleiding Voeding en Diëtetiek bij Pro Education
Wilt u zich meer verdiepen in de invloed van eet- en leefgewoonten op gezondheid? Bekijk dan eens onze cursussen Voeding en Diëtetiek.