Ontbijtgedrag kinderen positief sturen door 'grappig' ontbijt

Thema's

Thema's

Ontbijtgedrag kinderen positief sturen door 'grappig' ontbijt

Kinderen eten liever broodjes met een grappige vorm dan met een normale vorm. Het aanbieden van gezonde broodjes met een grappige vorm is dan ook een slimme manier om kinderen te laten wennen aan een gezondere leefwijze, zonder hun keuzevrijheid te beperken. Kinderen keuren gezond eten af, als zij telkens te horen krijgen dat het gezond is. Kinderen associëren in de context van voedsel 'gezond' namelijk met 'minder lekker'. Dit is gebleken uit recent onderzoek.

Experiment
Vorig jaar heeft Wageningen UR tijdens Het Nationaal Schoolontbijt ontbijtonderzoek gehouden onder 1.113 kinderen van 12 basisscholen. De kinderen konden kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje.

Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna 2 keer zo veel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Opvallende volkorenbroodjes werden door de kinderen ook als lekkerder beoordeeld dan die met een gebruikelijke vorm.

Wilt u meer leren over hoe gezond eetgedrag gestimuleerd kan worden bij kinderen? Volg dan de cursus Het Gezonde Kind en Diëtetiek of de cursus Overgewicht en Obesitas bij Kinderen en Diëtetiek.

Bron: Wageningen UR

Thema's

Thema's