Schijf van Vijf maakt plaats voor hippe eetgids

Thema's

Thema's

Schijf van Vijf maakt plaats voor hippe eetgids

De overbekende Schijf van Vijf, de wegwijzer voor gezond Nederlands eten, verdwijnt in zijn huidige vorm. Er komt volgend jaar zomer een nieuwe interactieve gids die beter inspeelt op persoonlijke wensen en leefstijl.

Volgens het Voedingscentrum voldoet de schijf niet meer. Zo kan het groeiend aantal vegetariërs, naar schatting 800.000, weinig meer met het standaardadvies voor vlees. En kunnen allochtonen niets met het Hollandse trio aardappel-groente-vlees. Bovendien springt de Schijf van Vijf niet genoeg in op het groeiende overgewicht. Hoe het nieuwe hulpmiddel voor gezond eten er precies uit komt te zien, staat nog niet vast. Samen met communicatie- en gedragswetenschappers wordt gekeken hoe mensen het beste kunnen worden geholpen, waarbij het uitgangspunt moet zijn dat het niet alleen meer gaat om een algemene boodschap, maar dat mensen ook een persoonlijk advies krijgen.
Het begrip Schijf van Vijf, dat volgens het Voedingscentrum een naamsbekendheid heeft van 90 tot 95 procent, staat ook ter discussie. Het verdwijnen van het plaatje met de vijf blokjes betekent het einde van een lange traditie. De eerste Schijf van Vijf verscheen in 1953.

(Bron: AD.nl)

Thema's

Thema's