Stress bij vrouwen leidt tot gewichtstoename

Thema's

Thema's

Stress bij vrouwen leidt tot gewichtstoename

Stressfactoren zijn helaas niet altijd te vermijden. Uit onderzoek blijkt dat stress bij vrouwen zorgt voor een vertraging van de stofwisseling. Dat zal leiden tot een toename van het gewicht. Het onderzoek is uitgevoerd onder 58 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar.
 
Om de stofwisseling te kunnen bestuderen, hebben alle deelneemsters twee keer een kliniek bezocht waar zij een maaltijd van 930 kilocalorieën aten. De vrouwen mochten voor het nuttigen van de maaltijd eerst een halfuur ontspannen zodat hun energieverbruik in rusttoestand gemeten kon worden. Het eten was vergelijkbaar met een fastfoodmaaltijd, zoals hamburgers met friet. Van de twee maaltijden die werden genuttigd, bevatte de ene maaltijd veel verzadigde vetten en de andere maaltijd meer onverzadigde vetten. Na het eten werd aan de hand van hun in- en uitgeademde lucht en bloedwaarden zeven uur lang hun metabolisme gemeten. Ook werd de vrouwen gevraagd hoeveel beweging ze hadden gehad in de 24 uur voorafgaand aan de maaltijd en of er stressvolle situaties hadden plaatsgevonden.
 
Bij de deelneemsters die aangaven dat ze voor de maaltijd last hadden van stress, bleek dat zij 104 kilocalorieën minder hadden verbruikt dan bij de deelneemsters die ontspannen waren. Ook hadden deze vrouwen meer insuline in hun bloed. Dit draagt bij aan de opslag van vetten. Dat er gebruik werd gemaakt van twee verschillende maaltijden, had geen invloed op het resultaat. Mocht er een stresssituatie plaatsvinden, dan wordt geadviseerd om voornamelijk gezonde voeding te eten in plaats van een vetrijke maaltijd.
 
Naast stress zijn er meer factoren die invloed kunnen hebben op het gewicht. De opleidingen HBO Voeding en Gezondheid en HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek van Pro Education bieden meer inzicht in de relatie tussen voeding en gezondheid.
 
Bron: NU 

Thema's

Thema's