Te veel lichaamsvet draagt bij aan ontwikkeling alzheimer

Thema's

Thema's

Te veel lichaamsvet draagt bij aan ontwikkeling alzheimer

Vetweefsel bevat hormonen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van alzheimer. De hormonen die worden uitgescheiden, hebben invloed op processen in het brein. Vooral mensen van middelbare leeftijd met een BMI van 30 of hoger lopen meer risico. Deze groep heeft gemiddeld drie keer zo veel kans op het ontwikkelen van alzheimer als gezonde leeftijdsgenoten.
 
Overgewicht
De uitscheiding van vethormonen raakt verstoord bij overgewicht. Het vetweefsel wordt dan ‘ziek’. Vooral vet rondom de buik is de grote boosdoener. Dit vetweefsel scheidt namelijk hormonen uit die invloed hebben op de energiehuishouding, bloeddruk, ontstekingen en groei. Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen deze vethormonen en de ontwikkeling van alzheimer.
 
Vethormonen
Tijdens het onderzoek is er gekeken naar acht verschillende vethormonen. De meeste vethormonen hadden als overeenkomst dat zij bijdragen aan de ontwikkeling van alzheimer. Vooral bij het hormoon PAI-1 zagen de onderzoekers een duidelijk verband. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor vaatproblemen. Bij het eiwit leptine, ook wel bekend als de ‘obesitashormoon’ of ‘vethormoon’, was ook een duidelijke relatie zichtbaar met de BMI-index, maar dit hormoon lijkt eerder een beschermend dan een ziekmakend effect te hebben op de hersenen.
 
Preventie
Heeft het lezen van dit artikel uw interesse gewekt? Pro Education biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van voeding en gezondheid, bijvoorbeeld HBO Voeding en GezondheidHBO Bachelor Voeding en Diëtetiek of HBO gewichtsconsulent.
 
Bron: NU

Thema's

Thema's