Te weinig beweging leidt vaker tot vroegtijdige dood dan obesitas

Thema's

Thema's

Te weinig beweging leidt vaker tot vroegtijdige dood dan obesitas

Mensen die zwaarlijvig zijn, zijn vaak inactief. En mensen die inactief zijn, zijn vaak zwaarlijvig. Deze combinatie leidt vaak tot gezondheidsproblemen. Maar ook slanke mensen die weinig bewegen, hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen dan slanke mensen die veel bewegen. En zware mensen die veel bewegen, zijn vaak gezonder dan zware mensen die niet zo veel bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Cambridge waarin 12 jaar lang ruim 334.000 Europeanen werden gevolgd.
 
Gezondheidsrisico’s inactiviteit en obesitas grotendeels hetzelfde
Het onderzoek liet zien dat inactiviteit en obesitas grotendeels dezelfde ziekten veroorzaken. Maar inactiviteit leidde maar liefst twee keer vaker tot een vroegtijdige dood dan obesitas. Het maakte daarbij niet uit of de deelnemer een gezond gewicht had of te zwaar was.
 
Dagelijkse wandeling
Veel mensen denken bij inactiviteit aan fanatiek sporten. Onderzoeker Ulf Ekelund geeft echter aan dat dagelijks wandelen al verschil kan maken. En volgens hem is twintig minuten lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld een stevige wandeling, voor de meeste mensen wel in te passen in hun leefpatroon.
 
Pro Education biedt verschillende opleidingen en cursussen aan voor diëtisten die zich met overgewicht bezighouden. Bijvoorbeeld de opleiding HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek, specialisatie Eetstoornissen en overgewicht of de cursus Overgewicht en Obesitas bij Kinderen en Diëtetiek.
 
Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's