Virtual reality-toepassing vergroot begrip voor patiënten met eetstoornis

Thema's

Thema's

Virtual reality-toepassing vergroot begrip voor patiënten met eetstoornis

Het viel de behandelaars van Stichting Human Concern op dat patiënten met een eetstoornis die zich niet goed begrepen voelen door hun familie, vrienden, behandelaars en artsen minder snel herstellen. Daarom bedacht Coolminds samen met de stichting een virtual reality-toepassing die het begrip voor deze patiënten moet vergroten.
 
Herkenbare situaties
In een brainstorm met ervaringsdeskundigen en Stichting Human Concern werden er drie verschillende situaties bedacht. In de eerste is te zien hoe dwangmatig iemand met een eetstoornis zich gedraagt. De behoefte om alles onder controle te hebben, gaat gepaard met veel frustratie. De tweede scène toont de innerlijke strijd die de patiënt voortdurend voert. Ze is heel onzeker, maar ook heel boos op zichzelf. In de laatste scène verplicht de patiënt zichzelf te fietsen, terwijl haar lichaam dat eigenlijk helemaal niet aan kan. Ze moet van zichzelf echter doorzetten tot ze erbij neervalt.
 
Effect
Voor de ouders was het een aangrijpend filmpje. Een vader van een anorexiapatiënte had na het kijken van het filmpje meteen meer begrip voor zijn dochter: “Had ik dit filmpje maar eerder gezien, dan hadden we elkaar waarschijnlijk veel eerder en beter begrepen en gezegd dat we hier iets mee moesten doen. Hulp zoeken en niet in gevecht blijven.”
 
Ook als diëtist is het belangrijk om te weten wat er in uw patiënten omgaat, zodat de kans op een succesvolle behandeling zo groot mogelijk is. Pro Education heeft een breed aanbod opleidingen en cursussen voor diëtisten (in wording) waarin u leert patiënten met een eetstoornis te begeleiden.
Bron: Coolminds

Thema's

Thema's