Bewaren reumamedicijn mogelijk invloed op werking

Thema's

Thema's

Bewaren reumamedicijn mogelijk invloed op werking

Het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen hebben samen onderzoek uitgevoerd naar het bewaren van geneesmiddelen. De resultaten hiervan zijn onlangs in Rome gepresenteerd tijdens het grootste Europese reumacongres, de European League Against Rheumatism (EULAR). Volgens het onderzoek bewaart slechts 1 op de 14 reumapatiënten zijn medicijnen namelijk op de juiste temperatuur. Er gelden strenge richtlijnen voor de productie, opslag en vervoer van medicijnen, maar zodra de medicijnen de apotheek verlaten is onbekend hoe patiënten er daadwerkelijk mee omgaan. En dit kan eventueel invloed hebben op de werking ervan. Tijd dus voor meer duidelijkheid hierover.
 
Juiste bewaarmethode
Er is specifiek onderzoek gedaan naar de TNF-alfa-remmers, een medicijn dat veel reumapatiënten gebruiken. Jaarlijks liggen de kosten van dit type geneesmiddel rond de 14.000 euro per patiënt. Het geneesmiddel bevat eiwitten die de ontstekingen afremmen. Dit medicijn moet volgens de fabrikant tussen de 2 en 8 graden Celsius worden bewaard en mag niet worden ingevroren. Wanneer het medicijn onder een te lage temperatuur wordt bewaard, kan de structuur van de eiwitten veranderen. Mogelijk heeft dit ook gevolgen voor de werkzaamheid en veiligheid van het middel.

Chip in doosjes met geneesmiddelen
Om meer duidelijkheid te krijgen over hoe patiënten thuis omgaan met hun medicijnen hebben de onderzoekers verpakkingen van het medicijn voorzien van een chip. Het onderzoek met de chip is bij ongeveer 255 reumapatiënten toegepast. De chip registreerde constant de temperatuur en het lukte slechts 7 procent om de middelen thuis te bewaren volgens de voorwaarden van de fabrikant. Ongeveer een kwart van de verpakkingen had minstens 2 uur achter elkaar een temperatuur onder het vriespunt.
 
Voorlopig advies
"Patiënten vriezen hun medicijnen doorgaans niet met opzet in", zegt Niels Vlieland, de promovendus die het onderzoek uitvoerde. "Vaak vertoont een koelkast thuis grote temperatuurschommelingen. Of het doosje ligt tegen een bevroren achterwand aan. De onderzoekers gaan nu in gesprek met Patiëntenfederatie NPCF en de brancheorganisaties over hoe patiënten de beste begeleiding kunnen krijgen. Naar aanleiding van de bevindingen raden de onderzoekers alvast aan het medicijn niet tegen de achterwand of in de bovenste of onderste lade van de koelkast te bewaren.” Verder onderzoek zal gaan uitwijzen of patiënten die gebruikmaken van het verkeerd bewaarde product ook daadwerkelijk minder baat hebben bij het middel. Voorbereidingen voor dit onderzoek zijn in volle gang.
 
Behandeling van reuma
Reuma is een aandoening die zich op alle leeftijden kan manifesteren en start met ochtendstijfheid in spieren en gewrichten, ontstoken plekken op het lichaam, vermoeidheid en zwellingen in polsen, enkels, voeten en handen. Reuma is een auto-immuunziekte waarvan de oorzaak nog niet is gevonden. Maar naast het gebruik van medicijnen zijn er ook andere behandelmethoden mogelijk om de klachten te verminderen. Wilt u hier meer over leren? Bekijk dan de opleidingen van Pro Education op dit gebied, bijvoorbeeld Reumatische Aandoeningen en Diëtetiek of Onderzoek en Behandeling van Reumatoïde Artritis.
 
Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's