Bewegen houdt jong en scherp

Thema's

Thema's

Bewegen houdt jong en scherp

Naarmate we ouder worden, gaan mensen minder bewegen terwijl dat juist scherp en jong houdt. Daarnaast hebben veel ouderen en mindervaliden er baat bij dat zij gezond en vitaal blijven. Dagelijks bewegen helpt bij de instandhouding van de lenigheid en soepele gewrichten. Bijkomend voordeel is dat botontkalking wordt tegengegaan. Medicijnen slikken tegen botontkalking of gewrichtspijn is dan dus niet nodig.

Uit diverse onderzoeken naar struikelen, onder andere van de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat ouderen en beperkten minder goed in staat zijn hun balans te houden na het struikelen. De reden hiervoor is te verklaren door het verschil van spierkracht in de benen. Hoe meer beweging en activiteiten hoe sterker het lichaam is. Ook op latere leeftijd beginnen met meer bewegen of sporten is dus zinvol.
Conditie en spierkracht zullen merkbaar verbeteren, waardoor langer zelfstandig functioneren het gevolg is. Naast wandelen en fietsen is yoga een ontspannende manier van bewegen, zo zijn er diverse lessen op maat. Balans en coördinatie blijven op peil en tegelijkertijd verkleint het de kans op hart- en vaatziekten, dikke darm- en borstkanker, ouderdomsdiabetes, depressies en dementie.

(Bron: Gezondheidskrant.nl)

Thema's

Thema's