Langdurig zitten niet gezond

Thema's

Thema's

Langdurig zitten niet gezond

Vanuit Engeland komt het advies dat kantoormedewerkers ten minste twee uur per dag moeten staan. Langdurig zitten neemt namelijk verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. De Britse experts publiceerden hun bevindingen in het British Journal of Sports Medicine. Ook in Nederland wordt er aandacht geschonken aan de gevaren van langdurig zitten. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) kwam al met het advies om ‘beweegmomentjes’ in te plannen in je werkdag. Het advies uit Engeland gaat nog een stapje verder.

Gezondheidsrisico’s
Meerdere studies tonen aan dat langdurig zitten verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Simpele rugklachten en gewrichtsstijfheid komen vaak voor en zijn in de meeste gevallen makkelijk te behandelen. Maar er zijn ook grotere gevaren die om de hoek komen kijken. Zo hebben mensen een twee keer grotere kans op diabetes type II, een 13 procent hogere kans op kanker en een 17 procent hogere kans op vroegtijdig overlijden.
 
Richtlijnen
De Britse experts adviseren in het Engelse tijdschrift om te starten met twee uur staan of lichte activiteiten uit te voeren en dit uiteindelijk uit te breiden naar vier uur staan. Om dit voor elkaar te krijgen, kunnen werkgevers bureaus ter beschikking stellen die verstelbaar zijn in hoogte. Hierdoor kan er ook staand gewerkt worden. Ook kan bewegen op het werk gestimuleerd worden door bijvoorbeeld staand te vergaderen.
 
Behandelen van klachten
Zelfs als er wordt voldaan aan de richtlijnen voor dagelijks bewegen kunnen volgens de Britse experts de risico’s van langdurig zitten niet ongedaan worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat beginnende klachten serieus worden genomen en dat werkgevers maatregelen treffen om dergelijke klachten te voorkomen. Wilt u meer weten over het behandelen van specifieke lichamelijke klachten?

Bekijk dan het opleidingsaanbod van Pro Education.
 
Bron: P&O Actueel

Thema's

Thema's