‘Thuiskomertje’ Beste Zorgidee van Nederland 2015

Thema's

Thema's

‘Thuiskomertje’ Beste Zorgidee van Nederland 2015

Elk jaar biedt ONVZ Zorgverzekeraar een platform aan goede, doeltreffende ideeën voor een betere zorg. Dit jaar gaat de titel ‘Beste Zorgidee van Nederland’ en de € 10.000,- prijzengeld naar Nel Wagner die het ‘Thuiskomertje’ bedacht.
 
Slechte oriëntatie
Het ‘Thuiskomertje’ is een polsbandje dat dementerenden moet helpen hun eigen kamer terug te vinden in een verzorgingshuis. Mensen met dementie kunnen zich namelijk slecht oriënteren en hebben vaak grote moeite om hun eigen voordeur te herkennen. Het ‘Thuiskomertje’ begint een voor de cliënt herkenbaar muziekje af te spelen zodra deze de eigen voordeur nadert. Zodra de cliënt bij de deur staat wordt er op een scherm naast de deur een herkenbare foto geprojecteerd.
 
Verbetering sfeer door rustige patiënten
Foto’s en muziek zijn zaken die dementerende nog wel herkennen. En de spanning van alles dat elke dag weer als onbekend wordt ervaren, kan hiermee worden weggenomen. Ook de sfeer op de afdeling wordt beter omdat een patiënten minder onrustig zijn. De € 10.000,- prijzengeld zal ingezet worden om het idee uit te voeren.
 
Werken met dementerende patiënten is specialistisch werk. Pro Education biedt een aantal verdiepingscursussen voor paramedici die zich hier verder in willen bekwamen. Bekijk deze op onze website: Communicatie en Ouderen met Dementie in de Logopedie, PsychogeriatrieDementie en Ergotherapie.
 

Bron: hetbestezorgidee.nl

Thema's

Thema's