15 tot 20 procent werkt jaar na totale heup- of knieoperatie minder of helemaal niet meer

Thema's

Thema's

15 tot 20 procent werkt jaar na totale heup- of knieoperatie minder of helemaal niet meer

Zo’n 15 tot 20 procent van de mensen die een totale heup- of knieoperatie heeft ondergaan, werkt een jaar na de operatie minder of is zelfs helemaal gestopt met werken. Verder duurt het gemiddeld 3 maanden voordat een patiënt na een operatie weer aan het werk gaat. Dit blijkt uit onderzoek onder 135 patiënten onder de 65 die in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp geopereerd zijn.
 
Geen voorspellende factoren gevonden
Er werden geen factoren gevonden die voorspellen of iemand na de operatie kan terugkeren naar zijn werk. Gezien het feit dat het aantal (werkende) mensen dat een heup- of knievervangende operatie krijgt toeneemt en de hoge kosten van ziekteverzuim, is het wel belangrijk om hier inzicht in te krijgen.
 
Gunstig effect fysiotherapie
Uit ander onderzoek bleek dat (vroegtijdige) fysiotherapie er bij verschillende aandoeningen voor kan zorgen dat mensen sneller terugkeren naar hun werkplek. Ook postoperatieve fysiotherapie heeft een gunstig effect op het verbeteren van het fysiek functioneren van deze doelgroep.
 
Werkt u als fysiotherapeut met patiënten die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan? Bekijk dan eens het aanbod opleidingen en cursussen Fysiotherapie van Pro Education.
 
Bron: Fysionet

Thema's

Thema's