Bewegen beter dan paracetamol bij rugpijn en artrose

Thema's

Thema's

Bewegen beter dan paracetamol bij rugpijn en artrose

Bij artrose en lage rugpijn heeft bewegen duidelijk positieve effecten. Artsen pleiten daarom voor behandelprogramma’s waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor sporten. Behalve dat het beter zou helpen dan paracetamol, worden ook de gezondheidsrisico’s bij langdurig gebruik van paracetamol vermeden.
 
Bij een onderzoek door de universiteit van Sidney onder vijfduizend patiënten werd paracetamol vergeleken met een placebo. Het middel bleek – vergeleken met het placebo – bij lage rugpijn niet te zorgen voor vermindering van de klachten of sneller herstel. Bij artrose aan de heup of de knie bleek dat er wel wat verlichting van de pijn en iets meer bewegingsvrijheid optrad. Nadeel is wel dat het langdurig gebruik van paracetamol de kans op leverproblemen vergroot.
 
Het meest voorgeschreven
Volgens de wetenschappers moeten zowel de effecten van paracetamol op de leverfunctie van artrosepatiënten als de gevolgen van langdurig gebruik van het middel verder worden onderzocht. Paracetamol is het meest voorgeschreven middel bij klachten aan rug en gewrichten. Dit onderzoek is aanleiding genoeg om eens kritisch te kijken naar dit medicijn als eerste keus geneesmiddel. Daarbij moet ook gekeken worden naar de risico’s die alternatieve middelen opleveren.
 
Sporten gezond alternatief
Er zijn ook artsen, onder wie Christian Mallen van Keele University, die er daarom voorstander van zijn sporten als onderdeel van de behandeling op te nemen. Helaas blijkt dat rug- en artrosepatiënten niet bepaald gemotiveerd zijn om te gaan sporten en als ze er al aan beginnen, houden ook maar weinigen van hen het vol. Dat is jammer, want uit bovengenoemd onderzoek blijkt dus dat ze uitstekend gebaat kunnen zijn bij een goed bewegingsprogramma.
 
Vakkennis up to date
U bent fysio-, manueel- of oefentherapeut en werkt vaak met mensen met rugproblemen en of artrose? Dan zijn onderstaande opleidingen ideaal om uw vakkennis helemaal up-to-date te brengen.

Leergang Beweegprogramma’s Artrose
Cursus Beweegprogramma’s Vervolg Artrose
Cursus Lage Rugproblematiek - Basis
Cursus Lage Rugproblematiek op het werk
Cursus Behandelmethoden bij Chronische Lage Rugpijn
 
Bron: Gezondheidsnet

Thema's

Thema's