Onlangs publiceerde The Lancet de resultaten van een vijfjarig onderzoek naar de effecten van verschillende behandelmethoden bij obese patiënten met diabetes type 2.
Diverse methoden onderzocht
Het onderzoek werd gedurende een periode van 5 jaar uitgevoerd onder 60 obese patiënten. Deze werden onderzocht in 3 willekeurig samengestelde groepen van 20 deelnemers. De eerste groep onderging een gastric bypass, de tweede groep een biliopancreatische derivatie en de derde groep kreeg de gebruikelijke medische behandeling op basis medische begeleiding en een aangepast dieet.
Positieve effecten
Alle patiënten die op reguliere wijze waren behandeld, hadden na 5 jaar nog steeds last van diabetes. De patiënten die een operatie hadden ondergaan waren meer afgevallen en de helft van hen was na 5 jaar volledig vrij van diabetesklachten. Bijkomend voordeel van de chirurgische ingreep was dat de plasmalipiden significant lager waren, dat het cardiovasculaire risico was verminderd en dat het medicijngebruik was afgenomen.
Vaker chirurgisch ingrijpen
De onderzoekers adviseren dan ook vaker een gastric bypass (Roux en Y) of biliopancreatische derivatie uit te voeren bij obese patiënten met diabetes type 2. Wel stellen zij dat het goed monitoren van de bloedsuikerniveaus essentieel blijft, omdat het risico van een mogelijke terugval blijft bestaan.
Actuele inzichten
Voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten die in hun praktijk geregeld cliënten met diabetesklachten zien, heeft Pro Education de Cursus Beweegprogramma’s Vervolg Diabetes Mellitus Type II ontwikkeld. Deze cursus kan ook worden gevolgd als onderdeel van de volledige Leergang Beweegprogramma’s Diabetes Mellitus Type II. Wilt u preventief met jonge cliënten aan de slag, dan is de Cursus Beweegprogramma’s Vervolg Overgewicht/Obesitas bij kinderen voor u interessant. Ook deze cursus kunt volgen als onderdeel van een complete leergang.
Speciaal voor diëtisten ontwikkelde Pro Education een aantal interessante programma’s voor patiënten met een verhoogd risico op diabetes type 2. Deze zijn specifiek georiënteerd op preventie en leefstijl en het begeleiden van kinderen met overgewicht en obesitas.
Bron: nieuwsvoordietisten.nl