E-nose ruikt longziekten

Thema's

Thema's

E-nose ruikt longziekten

Even ‘blazen’ bij de huisarts en meteen weten of je een longziekte hebt. Dat kan met de elektronische neus of e-nose. Het AMC en het Longfonds starten met een grootschalige test van deze e-nose speciaal voor de spreekkamer bij huisartsen en ziekenhuizen in Nederland. Deze versie van de e-nose heet SpiroNose en kan binnen één minuut ruiken of iemand een longziekte heeft.
 
Diagnose bij kinderen
Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte als astma of COPD. Astma is onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. Het gaat om ruim honderdduizend kinderen. De diagnose is vooral bij patiëntjes onder de zes jaar heel moeilijk te bepalen. Met de SpiroNose wordt dit waarschijnlijk veel eenvoudiger.
 
Met een analyse van de uitgeademde lucht kan het apparaat bepalen of iemand een longziekte heeft. Bij elke meting leert het om de volgende diagnose beter te stellen. In de toekomst kan de e-nose dus steeds beter vaststellen of een behandeling aanslaat.
 
Enorme winst
De komende zestien maanden wordt het apparaat getest onder drieduizend patiënten. Ze hoeven in de e-nose alleen maar uit te ademen. Dat is minder belastend dan bij de bestaande testen. Volgens het Longfonds is de e-nose ‘baanbrekend’. “Als je sneller de juiste diagnose stelt, krijgt een patiënt eerder de goede behandeling. Dat levert enorme winst op voor mensen met longziekten.”
Werkt u als fysiotherapeut met kinderen met longproblemen of wilt u dat graag gaan doen? Dan is de cursus Werken in Groepen voor Kinderen met Longproblematiek van Pro Education voor u zeker van toegevoegde waarde.
 
Bron: Zorgkrant

Thema's

Thema's