Fysiotherapeuten mogen sneller starten met behandelen

Thema's

Thema's

Fysiotherapeuten mogen sneller starten met behandelen

Brancheorganisatie KNGF voor fysiotherapeuten, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de Consumentenbond hebben een verzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Zij willen dat patiënten van fysiotherapeuten vanaf 2015 direct na een intake worden behandeld. Zo kunnen patiënten sneller worden geholpen. Het NZA heeft het verzoek goedgekeurd en gaat aanpassingen doorvoeren.
 
Huidige regeling
De huidige regeling is dat een behandeling niet op dezelfde dag mag vallen als de screening of het onderzoek. Dan worden de declaraties niet vergoed. Hiervoor wordt alleen een uitzondering gemaakt als er sprake is van medische noodzaak en dit blijkt in de praktijk lastig aan te tonen. Meestal worden de declaraties dan ook afgekeurd. Met het verzoek bij de NZA moet hier verandering in komen, zodat het na een intake of onderzoek direct mogelijk is om een behandeling te starten.
 
Consumentvriendelijker
Met het aanpassen van de declaratieregel door de NZA worden fysiobehandelingen een stuk consumentvriendelijker. Fysiotherapeuten geven aan dat het ook een stuk praktischer wordt als de behandeling meteen na een diagnose kan starten. Het is hierbij wel belangrijk dat fysiotherapeuten hun patiënten goed informeren over het verschil tussen een intake en een behandeling en hen ervan op de hoogte brengen dat ze meerdere declaraties op een dag kunnen ontvangen.
 
Fysiotherapie
Een goede fysiotherapeut oefent direct invloed uit op het soepel en pijnloos kunnen bewegen. Dit is belangrijk voor het functioneren en de kwaliteit van leven van mensen. Hij kan het verschil maken tussen werken en niet werken en tussen sporten en niet sporten. Pro Education biedt verschillende opleidingen en cursussen aan op het gebied van Fysiotherapie.
 
Bron: De Fysiotherapeut

Thema's

Thema's