Na hartaanval niet te veel bewegen

Thema's

Thema's

Na hartaanval niet te veel bewegen

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen wordt geadviseerd om gemiddeld 5 dagen per week 30 minuten matige tot licht intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht ligt de norm op ten minste 60 minuten per dag. Mensen die net een hartaanval hebben overleefd, krijgen vaak het advies om regelmatig te bewegen, maar nieuw onderzoek laat zien dat te veel bewegen ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten.
 
Groter risico op overlijden
Het Lawrence Berkely National Laboratory in Californië observeerde 10 jaar lang ruim 2400 mensen die een hartaanval hadden overleefd. Gedurende het onderzoek kwamen 526 deelnemers te overlijden als gevolg van een nieuwe hartaanval of hartziekten. Volgens de onderzoekers is meer bewegen niet altijd beter. Het onderzoek laat namelijk een afname zien van 65 procent in het risico op overlijden bij mensen die minder bewogen. Mensen die meer dan 48 kilometer per week renden of meer dan 77 kilometer per week wandelden, verdubbelden juist hun overlijdensrisico.
 
Norm
Onderzoekers van het laboratorium geven aan dat het beter is om de aanbevolen beweegnormen van het NNGB iets te overschrijden dan net aan te halen. Slechts 6 procent van alle deelnemers uit het onderzoek bewoog te veel. Er wordt aangegeven dat niet duidelijk is of de resultaten van dit onderzoek ook gelden voor gezonde volwassenen die intensief sporten, omdat dit onderzoek is uitgevoerd onder overlevers van een hartaanval.
 
Bewegingsprogramma
Een fysiotherapeut kan advies geven en begeleiding bieden aan mensen die een hartaanval hebben overleefd en weer intensiever willen gaan bewegen. Pro Education biedt verschillende opleidingen aan voor fysiotherapeuten. Bekijk eens de opleidingen HBO Bachelor FysiotherapieHBO Fysiotherapie en RevalidatieLeergang Beweegprogramma’s Coronaire Hartaandoeningen of de Master Fysiotherapie voor meer informatie.
 
Bron: NU

Thema's

Thema's