Naar fysio voor ‘tabletnek’

Thema's

Thema's

Naar fysio voor ‘tabletnek’

Uit Deens onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen last hebben van een ‘tabletnek’. Dat zijn nekklachten veroorzaakt door het voorovergebogen zitten tijdens het gebruik van een tablet of smartphone. Ook rug-, arm- en oogpijn komt veel voor bij kinderen en jongeren die veel gebruik maken van mobiele apparaten.
 
Regelmatig van houding wisselen
5 tot 9-jarigen hebben in vergelijk met 2008 ruim 30% meer nekklachten. In de leeftijdscategorie 10 tot 14-jarigen is dit zelfs 50%. Een groot deel moet hiervoor zelfs door een fysiotherapeut behandeld worden.
 
Volgens professor kinesitherapie Barbara Cagnie van de Universiteit van Gent is het goed mogelijk dat sommige klachten niet meer verdwijnen. Zij pleit dan ook voor preventieve maatregelen waarbij kinderen niet te lang achter een tablet of smartphone mogen zitten. En als ze er wel achter zitten, is het goed ze aan te moedigen regelmatig van houding te wisselen.
 
Kinderen zijn bijzonder en verrassend om mee te werken, en verlangen een andere fysiotherapeutische aanpak. Pro Education heeft een mooi aanbod na- en bijscholing speciaal voor fysiotherapeuten die met kinderen werken.
 
Bron: Nationale Onderwijsgids

Thema's

Thema's