Osteoporose zorgt bijna voor verdubbeling aantal botbreuken

Thema's

Thema's

Osteoporose zorgt bijna voor verdubbeling aantal botbreuken

Het aantal botbreuken als gevolg van osteoporose neemt toe. Tot 2030 zal de incidentie hiervan zelfs met 40 procent toenemen en de directe kosten zullen tegen die tijd anderhalf keer zo groot zijn. Dit blijkt uit onderzoek van internist-endocrinoloog dr. Joop van den Bergh verbonden aan het
Maastricht UMC+, die op 2 oktober is aangesteld als bijzonder hoogleraar Botkwaliteit en Metabole Botaandoeningen aan de Universiteit Maastricht.
 
Bisfosfonaten
In het onderzoek naar osteoporose, metabole botaandoeningen en (herhaald) fractuurrisico speelde de beeldvorming (het meten van de botsterkte door middel van de modernste scanmethodes) en de relatie tussen bepaalde ziekten zoals COPD, diabetes, reuma en botfracturen een belangrijke rol. Uit het onderzoek, dat in samenwerking met het Garvan Institute uit Sydney werd gedaan, bleek onder andere dat bij fractuurpatiënten die bisfosfonaten kregen toegediend, het risico op een nieuwe botbreuk 40 procent lager was en de sterfte 20 procent lager dan bij patiënten die dit niet kregen.
 
Parralel onderzoek botten en fracturen
Van den Bergh is daarnaast ook betrokken bij onderzoeken naar methodes om valincidenten en daaraan gerelateerde fracturen (en overlijden) te voorspellen, diabetes-gerelateerd botonderzoek en naar de botkwaliteit tijdens fractuurgenezing en botkwaliteit in handgewrichten bij reuma. Daarnaast lopen er nog twee onderzoeken naar het effect van calcium en vitamine D op fractuurgenezing. Uit onderzoek van het Maastricht UMC is daarbij gebleken dat (de afname) van botstructuur en botsterkte gerelateerd is aan de mate waarin de long zuurstof kan opnemen (diffusie). Deze onverwachte correlatie wordt momenteel verder onderzocht.
 
Al deze onderzoeken leveren een grote hoeveelheid aan kennis en inzichten. Wilt u ook een verdiepingsslag maken op het gebied van osteoporose, dan heeft Pro Education twee interessante leergangen voor u: Leergang Beweegprogramma’s Osteoporose en Beweegprogramma’s Vervolg Osteoporose.
 
Bron: Zorgkrant

Thema's

Thema's