Tabletnek in opmars bij senioren

Thema's

Thema's

Tabletnek in opmars bij senioren

Waarschuwden artsen een paar jaar geleden al tegen de gameboyrug bij jongeren, nu zijn ouderen aan de beurt met de tabletnek. Het aantal senioren dat een vaste computer gebruikt, is in 4 jaar gedaald van 75 procent tot 61 procent, terwijl het tabletgebruik onder deze groep met maar liefst 50 procent is gestegen. Daarnaast gebruikt 40 procent van de vijftigplussers een smartphone en 25 procent een e-reader. Dit blijft echter niet zonder gevolgen: onderzoek van SeniorWeb laat namelijk zien dat 14 procent van de senioren met een mobiel apparaat als gevolg van het gebruik hiervan kampt met spier- en gewrichtsklachten.
 
Nek- en schouderklachten
De meeste senioren (63 procent) gebruiken hun tablet en/of smartphone dagelijks meer dan 1 uur en 5 procent hiervan zelfs meer dan 4 uur. De tablet zorgt daarbij voor meer klachten dan de smartphone, vermoedelijk omdat de tablet intensiever wordt gebruikt. De ondervraagde senioren hebben voornamelijk last van hun nek en schouders, wat volgens ergonomen heel logisch is. Men zit of hangt namelijk met het hoofd voorovergebogen naar het scherm te kijken en met de andere hand veegt en tikt men op het scherm. Samen met het urenlange gebruik resulteert deze houding in de smartphonepols en de tabletnek.
 
Fysiotherapie kan verlichting bieden bij gewrichtsklachten als gevolg van een verkeerde houding. Wilt u zich hier meer in verdiepen? Pro Education heeft zowel opleidingen op HBO-niveau als nascholingscursussen op het gebied van fysiotherapie.
 
Bron: Telegraaf

Thema's

Thema's