Te veel joggen is slecht voor het hart

Thema's

Thema's

Te veel joggen is slecht voor het hart

Wetenschappers uit Kopenhagen zijn tot de conclusie gekomen dat te veel joggen net zo ongezond kan zijn als helemaal niet bewegen. De Deense onderzoekers bestudeerden ruim duizend gezonde lopers en niet-lopers gedurende 12 jaar.
 
Ideale snelheid
Bij de groep mensen die meer dan vier uur per week sneller dan 11 kilometer per uur liep en bij de groep mensen die helemaal niet trainde, bleek het overlijdenspercentage het hoogst te liggen. De groep mensen die minder dan 2,5 uur liep, bleek het minste risico te lopen. De deelnemers aan het onderzoek moesten ook nog een vragenlijst invullen. Op basis van de analyse van de gegeven antwoorden stelden de onderzoekers een ideale snelheid vast van 8 kilometer per uur. Daarnaast concluderen zij dat mensen niet meer dan drie keer per week of 2,5 uur in totaal moeten gaan joggen.
 
"Geen enkele gezondheidsaanbeveling in de hele wereld bevat een limiet voor gezond trainen, maar dat betekent niet dat er geen is. Je moet echt niet zo hard trainen om je gezondheid te bevorderen", aldus onderzoeker Jacob Louis Marott van het Frederiksbergziekenhuis in Kopenhagen. Wat de precieze oorzaak is van het vergrote risico bij te veel joggen is niet bekend. De wetenschappers vermoeden dat veranderingen in het hart tijdens extreem sporten ermee te maken hebben.

Begeleiden van hardlopers
Richt u zich als fysiotherapeut op de training en behandeling van hardlopers? Met onze cursus Biomechanica van het Hardlopen krijgt u kennis aangereikt door middel van literatuur, praktische oefeningen en een heldere uitleg van docenten die beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van biomechanica en sportfysiotherapie. Zo kunt u amateurs en professionele hardlopers gericht begeleiden in de training en eventuele blessures behandelen.

Bron: HLN

Thema's

Thema's